Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Όραμα αλλαγής στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ.


Σελίδα εκτύπωσης
 Τα οκτώ εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ που ανέδειξε η ηλεκτρονική ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης συμφωνούν: Το πανεπιστήμιο πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να επιχειρήσει άνοιγμα στην κοινωνία, να απαλλαγεί από αγκυλώσεις, να διεκδικήσει και να πετύχει
περισσότερα. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα στιγματίζουν το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, υπογραμμίζουν την ανάγκη προσαρμογής σε νέες συνθήκες, την προσήλωση στις αρχές της συνεργασίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και προφανώς στην ποιότητα και τη βελτιστοποίηση του επιπέδου έρευνας και σπουδών. 
Όπως προβλέπει ο νόμος, την ερχόμενη εβδομάδα τα οκτώ εσωτερικά μέλη θα εκλέξουν τα έξι εξωτερικά, ώστε να συγκροτηθεί το Συμβούλιο του ιδρύματος -οι φοιτητές, παρότι προβλέπεται να μετέχουν με ένα μέλος, δεν πραγματοποίησαν εκλογές, το Συμβούλιο ωστόσο μπορεί να συγκροτηθεί νομότυπα και χωρίς τη συμμετοχή τους. Στο σύνολό τους οι νεοεκλεγέντες καθηγητές δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους όσον αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία -που ξεπέρασε το 75%- να δηλώσουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για το ΑΠΘ αλλά και αισιόδοξοι παρά τη δυσμενή συγκυρία. Οι εκλογές ανέδειξαν ως εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ τους καθηγητές Βασίλη Ταρλατζή, Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου, Κωνσταντίνο Πολυζωίδη, Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη, Χρήστο Ελευθεριάδη και Γιώργο Ζαλίδη. 
ΦΩΤΕΙΝΗ-ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ
Αξιοκρατία, εξάλειψη κομματισμού, εξωστρέφεια και διαφάνεια στη διαχείριση αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες στην ανασυγκρότηση και την εξέλιξη του πανεπιστημίου κατά την καθηγήτρια της Πολυτεχνικής σχολής Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου. «Το ΑΠΘ πρέπει να αποκτήσει το στίγμα του σημαντικού, όχι απλώς του μεγάλου πανεπιστημίου. Η ταξινομική ψήφος δείχνει ότι δεν μπορεί πλέον να επιβάλλεται και να επικρατεί μία ομάδα. Απαιτείται βέβαια μετεκλογική συνεργασία, από την οποία θα προκύψουν και συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά την επιλογή μελών, τα οποία θα χρησιμεύσουν και στο μέλλον», αναφέρει. Παρότι τα προβλήματα είναι πολλά και η κατάσταση δύσκολη, το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, όπως εξηγεί, δίνει ελπίδα και εμπνέει αισιοδοξία. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗΣ
«Το πανεπιστήμιο, έτσι όπως το ξέρουμε, δεν πάει παραπέρα», αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας Ανδρέας Γιαννακουδάκης. «Το μέγεθός του, η υποχρηματοδότηση, ο αριθμός των επιστημόνων που παράγει αποτελούν προβλήματα. Δεδομένου ότι η κρατική επιχορήγηση θα είναι στο εξής χαμηλή, προκύπτουν δαπάνες που δεν θα μπορούν πλέον να καλυφθούν. Πρέπει να συζητήσουμε και να μελετήσουμε την προοπτική για το πανεπιστήμιο του αύριο, να δούμε πώς το πανεπιστήμιο θα γίνει καλύτερο. Έως τώρα υπάρχουν ορισμένα θέματα που οι διοικήσεις δεν μπορούν καν να προτείνουν -είναι θέματα ταμπού. Για παράδειγμα η φοιτητική λέσχη, εάν δεν μπορεί να συντηρηθεί αφ’ εαυτής, δεν μπορεί να υπάρχει. Αποτελεί οπωσδήποτε θετικό στοιχείο, αλλά σκεφτείτε ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται και αγοράζουν οι ίδιοι υλικά για πειράματα στο πλαίσιο μαθημάτων. Έως τώρα το πανεπιστήμιο γίνεται χώρος άσκησης για την επιβολή μειοψηφιών στην πλειοψηφία. Πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούνται ως ‘τάγματα μισθοφόρων’ και συμμορίες, ώστε να επιβληθεί ένα ποσοστό 20%. Είναι καιρός ορισμένοι να καταλάβουν ότι δεν εκφράζουν τους πάντες. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί, δεν είναι αυτή που αξίζει στο πανεπιστήμιο», καταλήγει. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Την ανάγκη το πανεπιστήμιο να ξεφύγει από αγκυλώσεις του παρελθόντος τονίζει και ο καθηγητής της σχολής Θετικών Επιστημών Χρήστος Ελευθεριάδης. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, παρότι ‘πονάνε’. Πρέπει να δουλέψουμε για την κοινωνία μακριά από κομματικά ή ιδιοτελή συμφέροντα. Θέλουμε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο -και θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας: το να κλείνουν πόρτες, να εμποδίζονται και να απειλούνται καθηγητές που πράττουν κατά βούληση, να κλείνουν σχολές αποτελούν φασιστικές πρακτικές που δεν νοείται να συμβαίνουν, δεν το ανέχεται πλέον η κοινωνία. Μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχει κόσμος που δουλεύει σκληρά από αγάπη για τη δουλειά και ενδιαφέρον για τους φοιτητές χωρίς επιμίσθια». Όσον αφορά το μέλλον ο κ. Ελευθεριάδης δηλώνει αισιόδοξος: «Όταν αγωνίζεσαι και συνεργάζεσαι, πετυχαίνεις, η προσπάθεια φέρνει πάντα αποτελέσματα. Πιστεύω πως ένα Συμβούλιο σε συνεργασία με μία πρυτανεία μπορούν να βάλουν σε τάξη το πανεπιστήμιο». 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ
«Η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει την αλλαγή», αναφέρει ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής Βασίλης Ταρλατζής εξαίροντας το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. «Πρώτη ευθύνη αποτελεί η επιλογή των καλύτερων από τους 28 υποψηφίους για τις θέσεις των εξωτερικών μελών. Όσον αφορά το πανεπιστήμιο, το Συμβούλιο πρέπει να καταρτίσει νέο στρατηγικό σχέδιο με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Η σημερινή κρίση σημαίνει ανάγκη προσαρμογής της λειτουργίας με ορθολογικό τρόπο -για παράδειγμα δεν αντικαθίστανται πλέον τα μέλη ΔΕΠ ή οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται. Πρέπει επιπλέον να αναζητηθούν συμπληρωματικοί πόροι -για παράδειγμα ερευνητικά προγράμματα ή άλλες δράσεις, να επιχειρήσουμε άνοιγμα προς τα έξω -για παράδειγμα ξενόγλωσσα τμήματα για φοιτητές γειτονικών χωρών ίσως με κάποια δίδακτρα, ώστε να υπάρξει και πολιτισμικό και οικονομικό όφελος. Επιπλέον είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τα προγράμματα σπουδών ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να γίνουν ανάλογες προσαρμογές. Όσον αφορά το σχέδιο ‘Αθηνά’ περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, είναι πολύ σημαντικό το ΑΠΘ να προωθήσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά και να επανεξετάσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. Ακόμη πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τη δυνατότητα που προσφέρει ο νέος νόμος, ώστε να καταρτίζονται εσωτερικοί κανονισμοί ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε σχολής, καθώς και την παγκόσμια τάση της σύμπραξης έρευνας και ιδιωτικών φορέων. Πέρα από αυτά το Συμβούλιο θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στη δομή της εξουσίας, ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η διασφάλιση της αξιοκρατίας -η δυνατότητα να καθορίζονται εκ των προτέρων τα κριτήρια της επαγγελματικής εξέλιξης για όλους». Τέλειος νόμος κατά τον κ. Ταρλατζή δεν υπάρχει. «Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία εξαρτάται από αυτούς που καλούνται να τον εφαρμόσουν. Η καλύτερη δυνατή εφαρμογή του νόμου, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, είναι στο χέρι μας, στο χέρι της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταλήγει. 
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΡΥΜΠΑΛΗ - ΤΣΙΠΤΣΙΟΥ
«Η εκλογή των εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου του ΑΠΘ σηματοδοτεί τη μετάβαση από το στάδιο των λόγων σε εκείνο της δρομολόγησης των δράσεων προς υλοποίηση των δηλωθέντων», αναφέρει η καθηγήτρια του τμήματος Νομικής Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου. «Η αξιοκρατική επιλογή του προέδρου και των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου και η ομοδικία τους με τα εσωτερικά μέλη υπέρ της στρατηγικής ανάπτυξης του ιδρύματος σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα συντείνουν στην εξωστρέφεια του πανεπιστημίου μας, υπογραμμίζοντας και τον ήδη σημαίνοντα ρόλο του στην ελληνική κοινωνία. Άλλωστε η σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και τα προβλήματά της ήταν και θα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των καταστατικών στόχων του. Περαιτέρω η ορθολογική αναδιάρθρωση των σχολών και των τμημάτων, η σύσταση και η εποπτεία του νομικού προσώπου για την αξιοποίηση και τη διαχείριση της περιουσίας και των κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου και βεβαίως η επίσπευση της διαδικασίας σύνταξης του Οργανισμού και του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος αποτελούν τους πρωταρχικούς πυλώνες δράσης των νεοεκλεγέντων μελών», υπογραμμίζει. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ
Προσδοκία για «καλύτερες ημέρες» στο ΑΠΘ εκφράζει ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής Κωνσταντίνος Πολυζωίδης, αποτιμώντας θετικά το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή. «Τα πνεύματα έχουν πλέον ωριμάσει όσον αφορά τις αλλαγές», αναφέρει και δηλώνει αισιόδοξος: «Πιστεύω σαφέστατα στο νέο νόμο, την ανάγκη για εξωστρέφεια και αξιοκρατία στο πανεπιστήμιο και θεωρώ ότι το Συμβούλιο μπορεί να κάνει τη διαφορά -προφανώς με πνεύμα συνεργασίας και ως συλλογικό όργανο». 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΛΙΔΗΣ
Ευέλικτο, συμμετοχικό, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο και βιώσιμο πρέπει να είναι το πανεπιστήμιο, τονίζει ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής Γιώργος Ζαλίδης. «Παρότι ο νέος νόμος έχει διατάξεις που χρειάζονται συζήτηση και βελτίωση, παρέχει στο ίδρυμα ελευθερία, ώστε να πραγματώνεται η αυτοδιοίκηση -με τον Οργανισμό, τον εσωτερικό κανονισμό και τους καταστατικούς χάρτες, θεσμούς οι οποίοι θα συμβάλουν στην προσαρμογή του πανεπιστημίου σε νέα δεδομένα και θα ανοίξουν νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη διδασκαλία, την έρευνα και τη διασύνδεση με την ευρωπαϊκή κοινωνία», αναφέρει. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ
Για «άδικο διασυρμό» του ΑΠΘ όσον αφορά τρέχοντα προβλήματα και πρόσφατα δημοσιεύματα κάνει λόγο ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. «Η συγκυρία είναι δυσμενής για ολόκληρη τη χώρα, αλλά το ΑΠΘ έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μέσα στην κρίση. Είναι ανάγκη να δουλέψουμε ως ομάδα, να κινητοποιήσουμε κι άλλους συναδέλφους -μακάρι και η πολιτεία να θέλει πραγματικά να στηρίξει το πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να συνεργαστούν όλοι με όλους». 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ Ποιοι είναι οι 28 υποψήφιοι
Οι 28 υποψήφιοι για τις θέσεις των έξι εξωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΑΠΘ είναι οι: Richard Hunter, George Korfiatis, Νικόλαος Βασάκος του Ανδρέα, Βασίλειος Βουτέρος του Νικολάου, Αντώνιος Γυφτόπουλος του Δημητρίου, Νικόλαος Ευθυμιάδης του Ευθυμίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου του Χρίστου, Γεώργιος Ιγνατιάδης του Θεοδώρου, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης του Ορέστη, Χρήστος Καστώρης του Παντελή, Δημήτριος Κελέκης του Αναστασίου, Αναστασία Κιζιρίδου του Διογένη, Ευστάθιος Λαφαζανίδης του Ιωάννη, Νικόλαος Λιακόπουλος του Αποστόλου, Νικόλαος Μανασής του Πολυχρόνη, Αναστάσιος Μιζαμίδης του Πέτρου, Χαρίσιος Μπουντούλας του Κωνσταντίνου, Αθανάσιος Νικολαΐδης του Γεωργίου, Βασίλειος Νικόπουλος του Ευτυχίου, Πέτρος Παπαϊωάννου του Χρήστου, Εμμανουήλ Πάσχος του Αντωνίου, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Κωνσταντίνος Σιούτας του Αναστασίου, Γεώργιος Σκαμπαρδώνης του Θωμά, Αγαμέμνων Τέντες του Μιχαήλ, Αθανάσιος Τζακόπουλος του Ηρακλή, Μάρκος Χολέβας του Μιχαήλ-Ιωάννη, Λουκάς Χριστοφόρου του Γεωργίου. 
(Μαρία Τερζούδη-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Οι εκλογές στο ΠΑΜΑΚ

Μετά τις δύο άγονες εκλογικές διαδικασίες, μέσω κάλπης, εξαιτίας της παρεμπόδισης από φοιτητές, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «άναψε πράσινο φως» για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με στόχο την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης. Προχτές από τους 169 εκλέκτορες-μέλη ΔΕΠ ψήφισαν οι 163, ενώ έθεσαν υποψηφιότητα δέκα πανεπιστημιακοί.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων εκλέγονται οι: 1. Γεωργίου Ανδρέας του Κωνσταντίνου 2. Πάτρας Δημήτριος του Αρχοντή, 3. Μαργαρίτης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 4. Παπαναστασίου Ιωάννης του Αναστασίου, 5. Καραγιώργος Θεοφάνης του Αλκιβιάδη, 6. Κατσούλη-Κάτου Ελένη του Φωτίου, 7. Σιώκης Φώτιος του Μιχαήλ, 8. Κωνσταντάτος Χρήστος του Παναγιώτη.
Το εκκολαπτόμενο συμβούλιο θα ασχοληθεί με μερικά πολύ σημαντικά θέματα, σε συνεργασία με την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο και τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα, όπως ο οργανισμός, ο εσωτερικός κανονισμός, οι σχολές, το σχέδιο για τη χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης «Αθηνά» και την εφαρμογή του προς όφελος του πανεπιστημίου, όπως ανέφερε ο πρώτος στη λίστα των εκλεγμένων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανδρέας Γεωργίου. Ωστόσο, θα προηγηθεί η εκλογή των εξωτερικών μελών, για τα οποία η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή.
Πρωταρχικός μας στόχος -τόνισε ο κ. Γεωργίου- είναι να δουλέψουμε και να απεξαρτηθούμε και από τον κομματικό εναγκαλισμό, με όποια μορφή εμφανίζεται.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Χατζηδημητρίου, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα και η συμμετοχή άγγιξε το 96,5%. «Φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει. Αυτό δείχνει πόσο λανθασμένη είναι η πρακτική κάποιων να παρεμποδίζουν αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα».
 (Λίνα Κοϊνά-Αγγελιοφόρος)
ΣΧΟΛΙΟ:  Αυτοί που δεν συμφωνούσαν με τον καινούργιο νόμο για τα Πανεπιστήμια (και υπήρχαν πολλοί λόγοι για να μην συμφωνήσει κανείς), πολλοί από τους οποίους αντιδρούσαν στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα βάσει της πραγματικότητας και δεν πρέπει να πούνε αλίμονο σ' αυτήν. Και πρώτα απ' όλα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί υπήρξε αυτή η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και γιατί δεν απέδωσαν οι μορφές αντίδρασης που επέλεξαν. Η βία δεν αλλάζει τις συνειδήσεις και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν πρέπει να εφαρμοστεί η θέληση της πλειοψηφίας. Διαφορετικά γυρίζει μπούμεραγκ...