Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Άρχισαν οι εργασίες στην επέκταση της Αγ.Δημητρίου και στην Αλεξανδρείας.




Άρχισαν οι  εργασίες κατασκευής νέων έργων αναπλάσεων και διανοίξεων οδών της πόλης στο πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:  
- Διάνοιξη τμήματος της επέκτασης οδού Αγ. Δημητρίου από την Πλατεία Αμμολιανής μέχρι την οδό Ύδρας (4η Δημοτική Κοινότητα). Ξεκινούν αύριο οι εργασίες που προβλέπουν την πλήρη κατασκευή της οδού με κρασπεδόρειθρα, ράμπες για ΑΜΕΑ και ασφαλτόστρωση καθώς και τη  δημιουργία κεντρικής νησίδας και χώρων στάθμευσης.
Στα πεζοδρόμια πλάτους έξι μέτρων εκατέρωθεν των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας προβλέπεται να δημιουργηθούν χώροι ελεύθερης διέλευσης των πεζών και ποδηλατόδρομοι καθώς και χώροι φύτευσης. Η κεντρική νησίδα θα διατεθεί για τη φύτευση και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της οδού. Το συγκεκριμένο τμήμα θα αποτελεί πρότυπο κατασκευής οδού με όλες τις προβλεπόμενες χρήσεις, σύμφωνα με την πρόσφατη ισχύουσα νομοθεσία και ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση πεζών, Α.Μ.Ε.Α. και ποδηλάτων σε αστικές οδούς.
Η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία υπεγράφη στη 1 Αυγούστου 2012 και η ολοκλήρωση των έργων  προβλέπεται εντός 5 μηνών.


- Ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Αλεξανδρείας στο τμήμα της, από την οδό Μ. Μπότσαρη έως την οδό Π. Συνδίκα που ξεκινά, με τον ανασχεδιασμό των πεζοδρομίων και της στάθμευσης. Προβλέπονται διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων για την άνετη κυκλοφορία των πεζών και διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης από τη πλευρά των ζυγών οικοδομικών αριθμών. Επίσης προβλέπονται νέες δενδροφυτεύσεις, αστικός εξοπλισμός και σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός.
Το έργο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς έργων αναπλάσεων σε τέσσερις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης που εντάσσονται στην εργολαβία με τίτλο «Νέες Κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρομίων ΤΠ2011 προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και συμβατικής δαπάνης 483.920 ευρώ».
Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου 2012  και προβλέπει την υλοποίηση, εντός συμβατικού χρόνου 15 μηνών,  τεσσάρων σημαντικών αναπλάσεων σε αντίστοιχες Δημοτικές κοινότητες. Εκτός της ως άνω ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Αλεξανδρείας προβλέπεται επίσης η ανάπλαση της οδού Σέκερη (2η Δημοτική Κοινότητα), η ανάπλαση της οδού Τρικούπη (Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας) και η ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Καλλιπόλεως, Καισαρείας, Δορυλαίου και Βιζύης 4η Δημοτική Κοινότητα).