Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Με τελεφερίκ στην Ανω Πόλη;


Τελεφερίκ που θα ενώνει το κέντρο της πόλης με την Ανω Πόλη βάζει στα σχέδιά του ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έγκρισης του τεχνικού
προγράμματος του δήμου για το 2013, που ανέρχεται σε 41,2 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 12,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012). Οπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με το ΑΠΘ, προτάθηκε η δημιουργία ενός δικτύου τελεφερίκ, κόστους 10 - 15 εκατ. ευρώ, που θα ενώνει τον Πύργο Τριγωνίου με το πάρκο της ΧΑΝΘ ή με την περιοχή των Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείων. «Οσο κι αν ακούγεται φιλόδοξο, το σχέδιο είναι εφικτό από κατασκευαστικής άποψης. Η δυσκολία έγκειται στο να καταφέρουμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Κουράκης.
Το τελεφερίκ, αλλά και η μελέτη για το κτίριο του αποτεφρωτηρίου που πρόκειται να δημιουργηθεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, είναι δύο νέες «προοπτικές» που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από το σχεδιασμό της διοίκησης του δήμου.
«Επιδιώκουμε τη ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου που είχε επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη μας, με την απόλυτη κυριαρχία του αυτοκινήτου έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Καθιερώσαμε τη βιώσιμη κινητικότητα, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αναπτύξαμε τις πεζοδρομήσεις στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτή με συνέπεια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα να δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη», τόνισε ο κ. Κουράκης.

Εξέλιξη έργων
Εκτός από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας και την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου των πρώην Σφαγείων (έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013), έμφαση θα δοθεί στον ευπρεπισμό υποβαθμισμένων περιοχών στα δυτικά της πόλης με παρεμβάσεις στις οδούς Αισώπου, Ταντάλου, Καζαντζάκη, Δώδεκα Αποστόλων, Κάλβου και Αγάθωνος και την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου των Δώδεκα Αποστόλων. Παράλληλα, αναμένεται η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου (που έχει την καταρχήν έγκριση του ΥΠΕΚΑ), όπως άλλωστε και τα ενεργειακά σχολεία και η αναπαλαίωση του 5ου γυμνασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται ασφαλτοστρώσεις και αναπλάσεις οδών (διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Αγίου Δημητρίου προς την περιφερειακή Τριανδρίας, κατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Φιλικής Εταιρείας, Παλαιολόγου κ.ά., ανάπλαση οδού Αγίου Παύλου, ανάπλαση κόμβου Παπαναστασίου – Κ. Καραμανλή, για τον οποίο έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και το έργο αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2012 κ.ά.), η κατασκευή υπέργειων πάρκινγκ σε γειτονιές της πόλης κ.ά.
(Ευτυχία Βατάλη-Αγγελιοφόρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.