Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Κώστα Γαβρά για τα μεταλλεία χρυσού, στο Ιστολόγιό μας


"...γιατί νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η καταστροφή. 'Οχι μόνο το πεδίο θα αλλάξει, και η θάλασσα θα αλλάξει, θα γίνει καταστροφή τέλεια.  Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για λίγο χρυσό. Και επιπλέον ο χρυσός και τα λεφτά δεν θα πάνε στην Ελλάδα,
θα πάνε έξω... Ελπίζω να τα καταφέρετε να τους σταματήσετε..."

( Η συνέντευξη πάρθηκε λίγο μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ) Δημήτρη Εϊπίδη για την δημιουργία της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης)

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαβρά.
Ο Κώστας Γαβράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Κανών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κανών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003. Στο Φ.Κ.Θ  το προηγούμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια των ειδικών προβολών, προβλήθηκε η νέα του ταινία Capital που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. 

Διευκρίνιση: Η έκφραση κοιτάσματα δεν εκφράζει την  κατάσταση των μεταλλείων χρυσού της Β.Ελλάδας, γιατί στην πραγματικότητα από έναν τόνο εξορυκτικού υλικού θα παίρνουμε από 0,18 έως 0,80 του γραμμαρίου χρυσό. Επομένως θα καταστραφούν τεράστιες περιοχές για να πάρουμε ελάχιστο χρυσό.

2 σχόλια:

  1. Τεράστιος ο Γαβράς, αλλά καμία σχέση με τεχνικά έργα, μεταλλεία κλπ. Δεν μπορούμε να θεωρούμε έγκυρες τις απόψεις οποιουδήποτε για οτιδήποτε. Γι'αυτό δεν βγάζουμε άκρη για τίποτα στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα για την ρύπανση και το που βαδίζει ο κόσμος, δεν είναι τεχνικό. Είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό. Είναι μια απάντηση στο ερώτημα αν θα αφήσουμε τις δυνατότητες στις επόμενες γενιές πρώτον να ζήσουν και δεύτερον να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όχι τρωγλοδύτες υποταγμένοι στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Γαβράς και σε όλες του τις ταινίες έχει την αγωνία να μεταδώσει αυτή την στάση ζωής που έχει. Εμβαθύνετε καλύτερα στα λόγια του. Δεν είναι οποιοσδήποτε και δεν είναι οτιδήποτε το να καταστρέφεις και να μολύνεις μια τεράστια περιοχή, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος γιατί η Χαλκιδική θα βουλιάξει οικονομικά και θα καταστραφούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία κλπ. Διαβάστε τις μελέτες του Α.Π.Θ και του Τ.Ε.Ε και θα καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής.

      Διαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.