Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη τύπου των Κώστα Γαβρά, Γιάννη Μπουτάρη και Δημήτρη Εϊπίδη


Στη συνέντευξη τύπου, ο Δημήτρης Εϊπίδης ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά,  μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης: την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης.

Ο Μπουτάρης μας πληροφόρησε ότι τις πρώτες ταινίες, γύρω στις 700, αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος τις διέθεσε στον οργανισμό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό χώρο προώθησης των παγκόσμιων αισθητικών ρευμάτων, θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα στεγάζεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του 53ου ΦΚΘ, με την ειδική προβολή της ταινίας Καραβάτζο του Ντέρεκ Τζάρμαν, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής». Η βαθύτερη ομορφιά της κινηματογραφικής εικόνας συνίσταται στον τρόπο που το φως διαχέεται μέσα στο κάδρο. Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί και την εικαστική αξία του πλάνου, είναι ιστορικά και άμεσα συνδεδεμένο με την τέχνη της ζωγραφικής. Τα κινηματογραφικά έργα, από την εποχή του βωβού έως σήμερα, δεν έχουν πάψει να αντλούν από τις ανεξάντλητες ζωγραφικές πηγές, μετουσιώνοντας την ακίνητη και αχρονική ζωή των ζωγραφικών πινάκων στη μαγεία της κινούμενης εικόνας. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η έβδομη τέχνη αντιμετωπίζει «κατά μέτωπο» τους μεγάλους ζωγράφους –τη ζωή, την εποχή και κυρίως το έργο τους. Είναι σαν οι δύο κατεξοχήν εικαστικές τέχνες (η πιο παλιά και η πιο σύγχρονη) να στέκονται απέναντι, αλλά ταυτόχρονα και μέσα, η μία στην άλλη, αναζητώντας έναν κοινό τόπο συνύπαρξης, όπου η στατικότητα της ζωγραφικής συνομιλεί με την κίνηση της κινηματογραφικής εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.