Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

5 νέες αρχιτεκτονικές ιδέες για γειτονιές της Θεσσαλονίκης


Πέντε βραβεία νεαρών αρχιτεκτόνων κάτω των 40 ετών αναδείχτηκαν... ισόπαλα στο διαγωνισμό ιδεών «Θεσσαλονίκη Χ4» που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για προτάσεις που βασίζονται στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος «γειτονιάς» μέσω της εφαρμογής σύγχρονων βιοκλιματικών πρακτικών, οι οποίες
εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή. Οι περιοχές που προτάθηκαν από τους διοργανωτές χαρακτηρίζονται από υψηλούς συντελεστές δόμησης, υψηλή πυκνότητα κατοικίας, έλλειψη χώρων πρασίνου και κοινωφελών εγκαταστάσεων, αλλά και απαξίωση του κτιριακού αποθέματος.
Τα βραβεία
Εργατικές κατοικίες Κλεάνθους (Ανδριάνα Λίμπα, Παναγιώτα Μουρατίδου)
Η περιοχή μελέτης είναι αυτή των εργατικών κατοικιών στην Δ’ δημοτική κοινότητα, μεταξύ των οδών Κλεάνθους, Παπαναστασίου, Πριάμου και του σχολικού συγκροτήματος της περιοχής. Η πρόταση βασίζεται στην επιτακτική ανάγκη για περισσότερους και βιώσιμους υπαίθριους χώρους και την αποκατάσταση της έννοιας της γειτονιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κεντρικό άξονα που συνδέει την οδό Α. Παπαναστασίου με το σχολικό συγκρότημα στο όριο της περιοχής μελέτης, ο οποίος με έναν περισσότερο αστικό χαρακτήρα αποτελεί τον κεντρικό περίπατο. Δύο αστικές πλατείες, στα άκρα του κεντρικού αυτού περιπάτου λειτουργούν ως κομβικά σημεία σύνδεσης της περιοχής μελέτης με τους παρακείμενους υπαίθριους χώρους. Κοινό στοιχείο των δύο πλατειών είναι το νερό σε μορφή πίδακα, στοιχείο βιοκλιματικής αναβάθμισης του χώρου. Μια τρίτη πλατεία διαφορετικού χαρακτήρα από τις προηγούμενες, επαναδιαμορφώνεται σε υπαίθριο χώρο των εργατικών κατοικιών.
Πλατεία Μαβίλη (Ασημίνα Χατζημανώλη, Αλεξάνδρα Μαραντίδου, Γεώργιος Πέτρος Λαζαρίδης)
Η περιοχή που επιλέχθηκε να μελετηθεί είναι η περιοχή της πλατείας Μαβίλη, που ανήκει στη Β' δημοτική κοινότητα, μεταξύ των οδών Μαβίλη – Παλαμά και Γλάδστωνος. Οι δρόμοι της περιοχής που επιλέχθηκε διαμορφώνονται σε μορφή «λωρίδων» (των δρόμων που υποδιαιρούνται σε επιμέρους λειτουργίες κινήσεων, στάσεων, υλικών). Οι διασταυρούμενοι δρόμοι κυκλοφορίας Μαβίλη-Παλαμά και Γλάδστωνος ανασχεδιάζονται ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης με στόχο να οικειοποιηθούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων το δημόσιο χώρο, έχουν προβλεφθεί χώροι για να τοποθετούν οι ίδιοι και να φροντίζουν τα φυτά τους. Στο τμήμα βόρεια της πλατείας χωροθετούνται μικροί λαχανόκηποι για τους κατοίκους της περιοχής.

Δελφών, Στρατού, Μπότσαρη (Θωμάς Δαλαμπούρας, Παναγιώτα Στεργίου, Εμμανουήλ Ταβλαδάκης)
Το σύνολο της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Δελφών, λεωφ. Στρατού, Β. Ολγας, Ευζώνων και Μπότσαρη παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά υποβάθμισης. Η περιοχή αποτελείται από πέντε οικοδομικά τετράγωνα και περικλείεται από τις οδούς λεωφ. Στρατού, Ευζώνων, Βελισσαρίου και Μπιζανίου. Ο σταυρός των παραπάνω οικοδομικών τετραγώνων σχηματίζεται από τις οδούς Αμαλίας και Σαρανταπόρου, ενώ εντός του περικλειόμενου σχήματος περιλαμβάνεται και η οδός Κοντογιώργη. Η πρόταση αποσκοπεί κατ' αρχάς στη δημιουργία ενός νέου, δεύτερου δικτύου κυκλοφορίας μέσα από τον ανασχεδιασμό και τη συνδυαστική λειτουργία των «σταυρών» που προκύπτουν από τη συνένωση τουλάχιστον τεσσάρων τετραγώνων. Πρόκειται για ένα σύστημα πεζόδρομων οι οποίοι θα επιτρέπουν σε πεζούς και ποδήλατα να κινούνται ελεύθερα.
Χαριλάου (Μαρίνα-Ιώ Τζάννες, Αικατερίνη Φούκα)
Τα οικοδομικά τετράγωνα που επιλέχθηκαν ανήκουν στην περιοχή Χαριλάου και περικλείονται από τις οδούς Μαρασλή, Φαίδρας, Ατρειδών και Αλκυόνης, με δρόμους μελέτης το «σταυρό» των οδών Αμφιτρίτης και Αδριανουπόλεως. Με σκοπό την επανακατοίκηση του δημόσιου χώρου, οι μελετητές επέλεξαν να δώσουν μια ιδιωτική αίσθηση στον προς διαμόρφωση «σταυρό». Ο χώρος οριοθετείται σε τρεις διαστάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πεδίο περισσότερο προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης αλλά και από τα βλέμματα.

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' (Μαρία Στεφανίδη, Παναγιώτης Τσιμπιρίδης)
Η περιοχή Πατρ. Γρηγορίου του Ε' περιγράφεται από τις οδούς Μαυρομιχάλη, Ζουμετίκου, Ατρειδών, Σισύφου, Χορν, Καραμανλή. Η πρόταση εστιάζεται στα κενά του ακαλύπτου και του δρόμου-πεζοδρομίου με τις διασταυρώσεις και τις διαπλατύνσεις τους. Προτείνεται η επανασύνδεση του κατακερματισμένου ιδιοκτησιακά ακάλυπτου χώρου, η απόδοσή του στο σύνολο των κατοίκων των οικοδομών που τον περικλείουν και η χρήση του για δραστηριότητες τυπικά συνδεμένες με εξωαστικές χρήσεις όπως δενδροκομίας, καλλιέργειας κηπευτικών, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας! Περιμετρικά των εσωτερικών όψεων των πολυκατοικιών διαμορφώνεται μία συνεχής υπερυψωμένη ξύλινη διαδρομή.
(Ευτυχία Βατάλη-Αγγελιοφόρος)