Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ιστορία μου, αμαρτία μου: “Πάχτας!”


paxtas.jpg
Χρ. Πάχτας: Τα μεταλλεία χρυσού σωτηρία για το περιβάλλον της Χαλκιδικής!
Ένα ανεκδιήγητο επιχείρημα υπέρασπισης των μεταλλείων χρυσού εμπνεύστηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς που ως κεντρικό θέμα είχε τις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική και τις επιπτώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα κατά τη γνώμη του κ. Πάχτα για την συνέχιση των εξορύξεων χρυσού στην Χαλκιδική δεν είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά ότι τα μεταλλεία θα σώσουν περιβαλλοντικά την περιοχή καθώς και ότι αν δεν γίνουν τα μεταλλεία η περιοχή θα καταστραφεί!Να τονιστεί ότι στην αίθουσα την στιγμή εκείνη βρίσκονταν εργαζόμενοι της εταιρείας που προφανώς περίμεναν κάτι να ακούσουν για τις υποτιθέμενες χιλιάδες θέσεις εργασίας που
ισχυρίζεται η εταιρεία οτι θα δημιουργηθούν!  Ο Χρ. Πάχτας εξήγησε την τοποθέτηση του αυτή, περί σωτηρίας του περιβάλλοντος, με ένα άλλο, ίδιας "λογικής", επιχείρημα ότι η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" θα καθαρίσει τις στοές τελμάτων που έχουν προέλθει από παλαιότερες εξορύξεις, θα τις στεγανώσει και θα τις παραδώσει στην τοπική κοινωνία για άλλες χρήσεις. Το λόγο που δεν μπορεί να το κάνει αυτό το ελληνικό κράτος και χρειάζεται να το κάνει μια εταιρεία που παράλληλα θα καταστρέψει 4.000 στρέμματα δάσους δημιουργώντας καινούριες λίμνες τοξικών αποβλήτων, δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει παρά λέγοντας ότι "το κράτος δεν έχει λεφτά" . Επιπλέον όπως δείχνει η έκθεση του ΤΕΕ η εταιρεία για να το κάνει αυτό θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της λιθογόμωσης που κατά τη γνώμη του ΤΕΕ δεν κρίνεται ως κατάλληλη για το περιβάλλον. Το βασικό όμως επιχείρημα που αντικρούει τους ισχυρισμούς του κ. Πάχτα είναι ότι δεν μπορείς να "θεραπεύσεις" μια περιβαλλοντική καταστροφή προκαλώντας μια άλλη πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων και με ανεπίστρεπτες συνέπειες. Φαίνεται ότι αφού τα επιχείρηματα περί θέσεων εργασίας και "βιώσιμης" ανάπτυξης καταρρίπτονται τόσο από επιστημονικούς φορείς (ΑΠΘ, ΤΕΕ Τμήμα ΚΜ, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.α)  όσο και από τα τραγικά παραδείγματα άλλων χωρών (όπως στο Ουσάκ της Τουρκίας που κάποια "λαθάκια"  στην λειτουργία του μεταλλείου είχαν ως αποτέλεσμα την διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό) οι υπερασπιστές των συμφερόντων της Eldorado Gold και του Μπόμπολα επιστρατεύουν τον ίδιο τον παραλογισμό για να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις χιλιάδων κατοίκων και επιτροπών αγώνα που αντιστέκονται στην καθολική καταστροφή του τόπου και της ζωής τους.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβούλιου υπήρξε ενημέρωση και από την πλευρά που εναντιώνεται στα μεταλλεία χρυσού και από την πλευρά της υπεράσπισης τους. Εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν κατά της επένδυσης χρυσού εστίασαν τόσο στο ζήτημα των επιπτώσεων από τη χρήση κυανίου κατά τη διαδικασία των εξορύξεων στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων όσο και στο γεγονός ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα θα χαθούν. Το αποτέλεσμα της πολυώρης αυτής συνεδρίασης ήταν η ομόφωνη  απόφαση να συνταχθεί άμεσα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς κατά της "επένδυσης" των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.
Σ.Π.(Alterthess)

ΣΧΟΛΙΟ: Ενώ το περιβάλλον και η οικονομία της Χαλκιδικής και του Κιλκίς καταστρέφονται, και της Θεσσαλονίκης θα υποστούν φοβερές συνέπειες, το δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης χτενίζεται. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) Το θέμα αφορά και την Θεσσαλονίκη και το έχουμε εξηγήσει σε άλλες δημοσιεύσεις μας. Κατά τα άλλα ο Δήμαρχος που λέει ότι σκέφτεται παγκόσμια και δρα τοπικά, σκέφτεται τόσο παγκόσμια που ούτε την Χαλκιδική και το Κιλκίς και γενικά την Βόρεια Ελλάδα δεν βάζει μέσα στην παγκοσμιότητα και τόσο τοπικά που δεν περιλαμβάνει ούτε την Θεσσαλονίκη.