Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Λειτουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου

Με πολύ μεγάλη  καθυστέρηση, λόγω τεχνικών (λέμε τώρα) δυσκολιών σας ενημερώνουμε ότι:
Λαχανόκηπο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων, αποκτούν οι άποροι, άνεργοι και άστεγοι δημότες με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα,  εγκρίθηκε από το Δημοτικό  Συμβούλιο, η παραχώρηση για χρήση χώρου στα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία Κοινωνικής Δομής Λαχανόκηπου.
 Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο μπορούν να συμμετέχουν άποροι, άνεργοι και άστεγοι δημότες καλλιεργώντας οπωροκηπευτικά για ίδια κατανάλωση υπό την ευθύνη, καθοδήγηση και επιτήρηση των αρμοδίων φορέων.
Σύμφωνα με την κοινωνική αυτή δομή αυτή θα διανεμηθεί αρδευόμενη έκταση 50 m2 σε κάθε ενδιαφερόμενο για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, με απώτερο σκοπό την σίτιση του για ένα έτος. Υποχρέωση κάθε καλλιεργητή είναι η παραχώρηση του 10% της ετήσιας παραγωγής του ώστε να αυτή να διατεθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Η έκταση, που θα καλλιεργηθεί θα περιφραχθεί, ενώ σ’ αυτή θα εγκατασταθεί αρδευτικό δίκτυο, που να καλύπτει τις ανάγκες των καλλιεργειών, που θα εγκατασταθούν. Το αρδευτικό δίκτυο θα συνδεθεί με την υπάρχουσα, στον χώρο αυτό, γεώτρηση του Δήμου.
Για την υλοποίηση της δομής θα πρέπει να απασχοληθούν τρία άτομα (γεωπόνος, για τεχνική υποστήριξη των καλλιεργητών, επιστάτης και κοινωνικός λειτουργός) για υποβοήθηση των καλλιεργητών. Σε κάθε καλλιεργητή θα διατίθενται τα ανάλογα εργαλεία.
Η παραχώρηση του Λαχανόκηπου στους δικαιούχους θα διαρκέσει μέχρι την 30/9/2014, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κοινωνική δομή.