Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Παραίτηση από την ομάδα του Thessaloniki 2014 με καταγγελίες κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης!

Την παραίτησή του από την ομάδα εργασίας "Θεσσαλονίκη 2014" υπέβαλε ο Γιώργος Γεωργιάδης.  Η επιστολή παραίτησης, όπως σημειώνει ο υπογράφων στάλθηκε σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ.Μπουτάρη. Σ' αυτήν, το πρώην μέλος της ομάδας εργασίας κάνει λόγο για ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του δήμου.

"Γιατί να λέµε βίαια τα νερά ενός ποταµού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;" Μπ.Μπρεχτ

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την παραίτηση μου από την ομάδα εργασίας για τη «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Είναι προφανές ότι ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του τίτλου, οι προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι εκάστοτε χειρισμοί, δικοί σας και των συνεργατών σας, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τις προτεραιότητες, το όραμα για τη πόλη, αλλά και τις αξίες της ζωής και της πορείας μου.

Λυπάμαι πολύ, γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατανόησε, και συνεχίζει να μην κατανοεί, το μέγεθος και την αξία του τίτλου, στον οποίο πίστεψε μια μεγάλη πλειοψηφία νέων και ακόλουθα οραματίστηκε, εργάστηκε και κατάφερε με μηδενικό κόστος να τον φέρει στην πόλη.
Είναι γεγονός ότι προσπάθησα μέσα από τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που μου έδινε η ομάδα εργασίας να θέσω τους όρους, τις προϋποθέσεις και να συμβάλλω, στο μέτρο που μου αναλογούσε, στην προετοιμασία της πόλης για έναν τέτοιο σημαντικό θεσμό.

Ξεκίνησα με όνειρο τη χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής για τη νεολαία, συμπαρασύροντας ανθρώπους και ομάδες της πόλης να συμπράξουν για αυτή τη μεγάλη ανατροπή και αλλαγή. Δυστυχώς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να απαγκιστρωθεί από τις μικροκομματικές και πελατειακές σχέσεις και έχει φέρει την ένα χρόνο πριν το 2014 ακομη μια φορά σε τέλμα.

Εδώ και ένα χρόνο οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στη νομική μορφή ή τουλάχιστον σε ένα σαφές οργανωτικό σχέδιο. Ενα σχέδιο που ο Δήμος οφείλει να παρουσιάσει με σκοπό να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί και καταθέσει στην επίσημη αίτηση στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Πέρα από την παράλογη καθυστέρηση, να λάβετε άμεσα πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τίτλου, μέχρι και σήμερα κανείς δε γνωρίζει ποιο είναι το πλάνο του Δήμου για το 2014, ποιος θα το υλοποιήσει, κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια μέσα. «Πνιγμένοι» σε ένα φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας, τυπολατρίας, ασυνεννοησίας και μη πολιτικής βούλησης είναι προφανές πως ένας τέτοιος θεσμός δε θα μπορούσε ποτέ να εξελιχθεί και να ευδοκιμήσει.

Μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη του τίτλου (Νοέμβριος 2011), είχα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις μου για την προετοιμασία, την υλοποίηση και την εμπλοκή των νέων στις διαδικασίες διαμόρφωσης και υλοποίησης των προτάσεων για το 2014. Όλο αυτό το διάστημα ανέμενα υπομονετικά και κατανοούσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά νομίζω πως πλέον η καθυστέρηση αυτή ξεπερνά κάθε όριο και συνέπεια.

Από την αρχή της διεκδίκησης μέχρι και σήμερα κατηγορήθηκα και συκοφαντήθηκα αρκετές φορές από διάφορους ότι συνέδεσα τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες με το 2014 με σκοπό το άμεσο προσωπικό οικονομικό όφελος. Με αφορμή τη σημερινή επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτά τα 2 σχεδόν χρόνια ενασχόλησής μου, δεν έχω ζητήσει ούτε και αμειφθεί ένα ευρώ για τις υπηρεσίες μου. Αντίθετα, για τις ανάγκες της διεκδίκησης και της υλοποίησης δράσεων του 2014, έχω ξοδέψει προσωπικά μου χρήματα που ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ που φυσικά μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει πίσω. Αναγκάστηκα να χρηματοδοτήσω δράσεις και ενέργειες του 2014, καθώς ο δήμος με τις υπάρχουσες υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας αδυνατούσε να το κάνει.

Θυμάμαι πάρα πολλές φορές που εσείς και στελέχη της παράταξής σας, χρησιμοποιήσατε τη νίκη του τίτλου για το 2014 με πομπώδεις εκφράσεις περί αλλαγής στην πόλη και για τη νεολαία που παίρνει πρωτοβουλίες και βγαίνει στο προσκήνιο. Ακόμη και σήμερα στελέχη σας παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις μιλώντας για το 2014 και την τεράστια νίκη της πόλης. Δεν έχουν καταλάβει προφανώς οτι αυτή πλέον δεν είναι νίκη, αλλά μια παταγώδης και οδυνηρή αποτυχία. Καταφέρατε ένα τεράστιο κομμάτι της νεολαίας που στράφηκε υπέρ σας, κατέκλυζε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δύο φορές το μήνα, εργαζόταν εθελοντικά, μιλούσε και μαχόταν για το 2014 απ΄όπου και αν βρισκόταν, να το απαξιώσετε και να το απομακρύνετε για μια ακόμη φορά.

Οφείλω ένα μεγάλο συγνώμη σε όλους τους ανθρώπους που ενθάρρυνα να συμμετάσχουν πιστεύοντας στην αλλαγή. Νοιώθω ότι συμμετείχα και εγώ σε μια ακόμη θεατρική παράσταση αυτού του ανέντιμου εδώ και χρόνια πολιτικού συστήματος, που δεν αφήνει τίποτα άξιο να εξελιχθεί, τίποτα όρθιο να θεριέψει.

Σε μια πόλη με τεράστια προβλήματα όπως η τρομακτική ανεργία, η αυξανόμενη χρήση ουσιών, ο εθισμός, η ανία, η φτώχεια και η ανέχεια, η βία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τελευταίο που θα περίμενε κανείς από μια δημοτική αρχή είναι η απαξίωση ενός θεσμού που έδινε σταγόνες ελπίδας σε αυτόν τον έρημο νεανικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να κατοικεί σε αυτή την πόλη.

Καλή τύχη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Γεωργιάδης

ΣΧΟΛΙΟ:  Σε όλη την (μικρή) διάρκεια της ύπαρξης του Ιστολογίου είμασταν ειλικρινείς σ΄ αυτά που εκφράζαμε, είτε ήταν θετικά για την τωρινή διοίκηση του Δήμου είτε αρνητικά. Έτσι λοιπόν όπως  πανηγυρίσαμε την ανάληψη της διοργάνωσης της Eυρωπαικής Πρωτεύουσας της Νεολαίας της Ευρώπης, έτσι θα παρακολουθούμε όλη την προετοιμασία και την διοργάνωση μέχρι τέλος της και θα γράφουμε όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Αναρτήσαμε λοιπόν την επιστολή της παραίτησης του κ. Γεωργιάδη και περιμένουμε την απάντηση του Δήμου. Τότε θα βγουν και τα συμπεράσματα.