Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Αλλάζει όψη το πάρκο Φ. Φλώρου


Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης του έργου, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων».

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, η βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου υπαίθριου άξονα Φ. Φλώρου ενδυναμώνει την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και διαχειρίζεται ορθολογικά τη στάθμευση. Οδηγός τυφλών, δενδροστοιχίες από νέα και υφιστάμενα δένδρα, καθιστικά, ζαρντινιέρες, ράμπες διαβάσεων πεζών και οχημάτων, πέργκολες, τμήματα κήπου συνθέτουν τη βιώσιμη ισορροπία του άξονα.
Η εφαρμογή υπερόδιου φωτισμού θα εξοικονομήσει χώρο στα πεζοδρόμια, η αύξηση του μεγέθους τους αυτόματα μειώνει τα ποσοστά της ασφάλτου και την επιφανειακή θερμοκρασία. Η εκτεταμένη και συνεχής φύτευση αυξάνει τα επίπεδα σκιασμού, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την επιφανειακή θερμοκρασία και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Η επιπλέον χρήση πέργκολας με φυλλοβόλα φυτά και η αύξηση της θαμνώδους βλάστησης βελτιώνουν πολύ σημαντικά τα επίπεδα θερμικής άνεσης και μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα το καλοκαίρι.

Το πάρκο
Στο πάρκο, ενσωματώνονται στοιχεία περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού που σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδού Φ. Φλώρου αποτελούν πρότυπο εφαρμογής αστικής ανάπλασης. Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών, μέσω κατάλληλων φυτεύσεων, αντικατάστασης σκληρών δαπέδων με φυτεμένες επιφάνειες, φωτιστικά σώματα με αυτόνομη φωτοβολταϊκή κυψέλη, ανακύκλωσης με το θεματικό πάρκο κομποστοποίησης, τη φυσική ανακύκλωση των οργανικών υλικών εντός του πάρκου και την εφαρμογή περιμετρικά αυτοματοποιημένου συστήματος υπογείων κάδων. Η αναβάθμιση της περιοχής επιτυγχάνεται με οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, δενδροφύτευση, ένταξη πρότυπης παιδικής χαράς, περιμετρικές οδούς και εισόδους προς το πάρκο και τα κτίρια, διαμορφωμένες για αυτόνομη κίνηση ΑΜΕΑ.
Η εκτεταμένη και συνεχής φύτευση αυξάνει τα επίπεδα σκιασμού, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την επιφανειακή θερμοκρασία και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα.