Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»: Απομονωμένος ο Χ. Καπόν

Σελίδα εκτύπωσης
 Την αντικατάσταση του Χασδάι Καπόν από τη θέση του αντιδημάρχου ζήτησαν -άλλοι ευθέως, άλλοι εμμέσως- στελέχη της «Πρωτοβουλίας» στη χθεσινή πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση της παράταξης. «Εγώ είμαι ο δήμαρχος, εγώ θα πάρω πάνω μου την τελική ευθύνη», διαμήνυσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο αρχηγός της «Πρωτοβουλίας» απέφυγε να αποκαλύψει εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα μεταθέτοντας την απόφασή του για το προσεχές διάστημα.
Η παράταξη συνεκλήθη μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της από την κατάθεση του κ. Καπόν στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η μαρτυρία του αντιδημάρχου στη δίκη θεωρήθηκε από πολλούς της «Πρωτοβουλίας» ότι ουσιαστικά απαλλάσσει τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τους τρεις πρώην αντιδημάρχους, που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων. Τα πρώτα επικριτικά σχόλια εκφράστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου. Ωστόσο, εκτενής συζήτηση έγινε στη χθεσινή έκτακτη σύγκληση της δημοτικής ομάδας με τη συμμετοχή και στελεχών της δημοτικής παράταξης, η οποία συνεδρίασε επί τρεισήμισι ώρες.

Να αντικατασταθεί
Ευθέως, θέμα αντικατάστασης του κ. Καπόν έθεσε ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας» Νίκος Φωτίου. «Η κατάθεση του Χασδάι ανέτρεψε όλη την προηγούμενη πορεία της παράταξης», είπε, εξηγώντας πως «ένα από τα βασικά επιχειρήματά μας ήταν ότι στο δήμο υπήρχε διαφθορά για την οποία υπεύθυνο ήταν το ‘σύστημα του Παπαγεωργόπουλου’. Τώρα τους βγάζουμε λάδι», ανέφερε. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μπουτάρη ο κ. Φωτίου είπε ότι «έπειτα από όλα αυτά νομίζω πως δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη».
Αντικατάσταση του αντιδημάρχου Οικονομικών ζήτησαν εμμέσως οι άλλοι ομιλητές. «Τον Χασδάι τον αγαπώ, αλλά υπάρχει πλέον θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας», είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Επικριτικός εμφανίστηκε ο Ανδρέας Κουράκης ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη είπε πως «η ευθύνη είναι δική σου».
«Πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» ήταν η παραίνεση της αντιδημάρχου Μαρίας Πασχαλίδου προς τον δήμαρχο.

Ας μην πήγαινε μάρτυρας
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Πέγκας ο οποίος άφησε μάλιστα αιχμές κατά του κ. Καπόν και για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για τις γιορτές λέγοντας πως «δεν πρόκειται να πάω στα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού».
«Σέβομαι τις απόψεις του Χασδάι, θα έπρεπε όμως να ενημερώσει την πολιτική αγωγή για τις προθέσεις του και εντέλει να μην πήγαινε να καταθέσει», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης.
Ο κ. Καπόν από την πλευρά του υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να πει στο δικαστήριο αυτό που πραγματικά πίστευε και διάβασε αποσπάσματα της κατάθεσής του από τα πρακτικά της δίκης. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς από τους ομιλητές δεν υπερασπίστηκε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ωστόσο, ορισμένοι, όπως οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Καλυψώ Γούλα, απέφυγαν να μιλήσουν.

Με κλειστά χαρτιά
Ο δήμαρχος άκουσε όλες τις απόψεις, αλλά απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Μετά το αινιγματικό «ο μπάτσος είναι ανάλογος με το μάγουλο», που είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπουτάρης διαμήνυσε ότι η ευθύνη της τελικής απόφασης ανήκει στον ίδιο, χωρίς όμως να δώσει το παραμικρό στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις του. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η όποια απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνο καθώς, πέραν των άλλων, η διοίκηση του δήμου δεν επιθυμεί η οποιαδήποτε κίνηση να συνδεθεί με την εν εξελίξει δίκη. Ο κ. Μπουτάρης συνέστησε, άλλωστε, στους συνεργάτες του «να πέσουν οι τόνοι» και «να αποφεύγονται δηλώσεις σχετικές με τη δίκη».
(Ν.Ηλιάδης-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

1 σχόλιο:


 1. Ένας έξυπνος άνθρωπος ο κ. Καπόν, αυτή την εντύπωση είχα αποκομίσει, στο δικαστήριο η εξυπνάδα του μάλλον τον εγκατέλειψε για τα καλά. Εκεί κινήθηκε πέρα από την ειλικρίνεια και μπήκε στο χώρο που ζουν οι αριθμοβλακέντιοι. Φέρτε στο νου σας εκείνους τους ανθρωπους που έχουν τόση σχέση με το περιβάλλον που κάνουν μπαμ ως ηλίθιοι ενώ μπορεί να είναι απιστευτοι σε αριθμητικές πράξεις!!! Αυτή την εικόνα έδωσε.

  Έχουμε δύο παραμέτρους στην κατάθεσή του.

  Α] Η αμφισβήτηση του ύψους του ποσού που υπεξαιρέθηκε. Όταν έχει μεσολαβήσει πολύχρονη εργασία ενός διορισμένου ατόμου για αυτό τον ειδικό σκοπό το οποίο συνέταξε μία τεράστια έκθεση και προσδιόρισε ένα ύψος ποσού, ο κ. Καπόν, εάν ήθελε να μιλήσει τόσο ελεύθερα αμφισβητώντας το ύψος της υπεξαίρεσης, έπρεπε να κάνει μία αντίστοιχη εργασία και να εμφανιστεί στο δικαστήριο με τα στοιχεία στο χέρι για να αμφισβητήσει το ύψος. Έκανε κάτι τέτοιο; Εάν το έκανε είμαστε καταρχήν εντάξει. Εάν δεν το έκανε αλλά άνοιξε το στόμα του σε τέτοιοι πολύπλοκο πρακτικό και επιστημονικό ζήτημα με τόσο ιστορικό βάθος διέπραξε μέγα σφάλμα και πρέπει να σουβλιστεί.

  Β Ζήτημα]. Οι κρίσεις του επί της αθωότητας των αιρετών προσώπων. Απέναντι σε ένα συστημικό αδίκημα τέτοιας σοβαρότητας και πολυπλοκότητας (ο ιστός της αράχνης δεν είναι τίποτα) διαπραχθέν σε διάρκεια δέκα ετών με τακτικότητα, συστηματικότητα, σιγουριά και θρασύτητα και που στο εδώλειο έπρεπε να κάθονται και υπάλληλοι της αρμόδιας ΔΟΥ τουλάχιστον και κάποιοι προιστάμενοί τους (αλλά που να βρεθούν στην Ελλάδα τέτοιοι εισαγγελείς), η κρίση ενός τραπεζίτη όπως του κ. Καπόν, δεν αντέχει σε σοβαρά σχόλια. Η μόνη περίπτωση είναι να υπάρχει μία παρελθούσα σχέση και παρασκήνιο με τους αιρετούς κατηγορούμενους που μέχρι τώρα δεν το ξέρουμε και θα περιμένουμε. Κύριε Καπόν έχετε δει από το πλάι το πρόσωπο του Παπαγεωργόπουλου στη δίκη; Μάλλον δεν το έχετε δει.
  Εάν ο Δήμος δεν υπέβαλε τρία συνεχόμενα έτη (2005, 2006, και 2007) φορολογικές δηλώσεις δεν έχει ποινικές ευθύνες ο δήμαρχος κύριε Καπόν; Δεν ήταν υποχρεωμένος να ξέρει τι συμβαίνει στο μαγαζί του; Και γιατί δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις ένας δημόσιος φορέας; Όταν η υπόθεση άρχισε να βρωμάει και δεν μπορούσαν να τη μαζέψουν πλέον, τότε ο κ Παπαγεωργόπουλος έμαθε να λέει "εγώ το αποκάλυψα το σκάνδαλο". Εμείς όμως είμαστε σίγουροι για τα όρια της εξυπνάδας του. Και το καλό έρχεται.

  Ένα πράγμα μας κάνει εντύπωση: Εξαφανίστηκαν 51,5 εκατομύρια ευρώ από τα ταμείο του Δήμου τα οποία τα έχουμε πληρώσει εμείς οι Θεσσαλονικείς με τα ανταποδοτικά τέλη, ποσό που δεν μπορεί να το συλλάβει η φαντασία του μέσου πολίτη και σήμερα οι θεσσαλονικείς λείπουν από τη δίκη. Μόνο λίγοι συγγενείς περιμένουν τρέμοντας για την τύχη των αγαπητών τους προσώπων που κάθονται στο εδώλιο. Ωραίοι έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.