Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Οι ράγες του τραμ...πάνε δυτικά


Δύο εναλλακτικές οδεύσεις για το τραμ στη Θεσσαλονίκη θα μελετήσουν οι επιστήμονες υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταλήξουν στη βέλτιστη λύση (αναλόγως και των εξελίξεων στην κατασκευή του μετρό) για την εξυπηρέτηση όλης της πόλης με το νέο μέσο σταθερής τροχιάς.
Η γραμμή στην οποία θα καταλήξουν μέχρι τον Ιούνιο του 2014 οι αρμόδιοι θα συνδέει (και σε συνδυασμό με την ή τις γραμμές του μετρό) όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, όμως οι πρώτοι που αναμένεται να αποκτήσουν τραμ είναι οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών.
Σήμερα ήδη έχουν προκριθεί έξι εναλλακτικές οδεύσεις. Οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό με τις επεκτάσεις του και οι τρεις για την περίπτωση που θα γίνει το μετρό αλλά χωρίς το σύνολο των επεκτάσεων. Από κάθε τριάδα θα προκριθεί μια λύση, η οποία θα μελετηθεί, ώστε τελικά να επιλεγεί η βέλτιστη για την υλοποίηση του έργου, η οποία πάντως εξαρτάται κι από την πολιτική βούληση που θα υπάρξει. Στόχος, πάντως, είναι σε μελετητικό επίπεδο να είναι η πόλη προετοιμασμένη για να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014 - 2020).

«Μία λύση»
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, «οι δυο τελικές προτάσεις θα συγκριθούν μεταξύ τους και αναλόγως των εξελίξεων και στην κατασκευή του μετρό θα προκριθεί μία λύση. Αυτή σε επιστημονικό επίπεδο, διότι υπάρχει και το ζήτημα των πολιτικών επιλογών... Εμείς με επιστημονικά κριτήρια θα κάνουμε εμπεριστατωμένη πρόταση. Επίσης, οι δυτικές συνοικίες έχουν προφανή προτεραιότητα. Πρωτίστως, έχουμε ως δεδομένο ότι προχωρά η κατασκευή του μετρό στη βασική γραμμή και στην ανατολική επέκταση. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση δυτικά.
 Επίσης, είναι πιο πρόσφορη η έναρξη κατασκευής του έργου από τη δυτική πλευρά, διότι έτσι θα αποφευχθεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης, που ήδη είναι εργοτάξιο με την κατασκευή του μετρό και ενδεχόμενα νέα εργοτάξια θα ήταν καταστροφικά. Τέλος, υπάρχει και η συγκοινωνιακή υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, που πρέπει να έχει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα».
Η μελέτη σκοπιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΣΘ προβλέπει ότι το μήκος στη δυτική πλευρά της πόλης είναι περίπου 10 χλμ., ενώ το κόστος ανά χιλιόμετρο δικτύου κυμαίνεται μεταξύ 18 - 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το τραμ να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2017, κάτι όμως που εξαρτάται κι από τα οικονομικά δεδομένα (εξετάζονται λύσεις χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ).
Ειδικά για τις δυτικές συνοικίες, η γενική κυκλοφοριακή μελέτη του 2000 προέβλεπε κάλυψη με τραμ των περιοχών Μενεμένης - Αμπελοκήπων - Συκεών, όμως έπειτα από ενδελεχή εξέταση των γεωμορφολογικών δεδομένων κατατέθηκαν ενστάσεις, διότι η γραμμή τραμ δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα σε ανηφορικά εδάφη. Πρόπερσι, στο master plan του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προβλεπόταν σύνδεση με τραμ στη δυτική Θεσσαλονίκη των δήμων Αμπελοκήπων και Ευόσμου, σε περίπτωση που υπήρχε επέκταση του μετρό στον άξονα της οδού Λαγκαδά μέχρι τη Σταυρούπολη και την Ευκαρπία έως και το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Σε περίπτωση που η δυτική επέκταση του μετρό δεν προχωρήσει, τότε είναι πιθανό να προκριθεί για τη συγκεκριμένη διαδρομή επίσης η λύση του τραμ. Ετσι θα μπορούν να συνδεθούν με μέσο σταθερής τροχιάς και περιοχές όπως ο Εύοσμος, η Ηλιούπολη και το Κορδελιό.

«Από Εύοσμο μέχρι Μίκρα»
Οπως τόνισε ο επικεφαλής καθηγητής της ομάδας του ΣΑΣΘ για τη μελέτη σκοπιμότητας, Χρήστος Πυργίδης, «η μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος του Interreg, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ομάδα εργασίας του ΣΑΣΘ που εξετάζει τις προοπτικές των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη. Εχουμε καταλήξει σε έξι οδεύσεις για το τραμ, που καλύπτουν συνολικά ανατολικά και δυτικά το πολεοδομικό συγκρότημα, δηλαδή από τον Εύοσμο μέχρι τη Μίκρα. Θα γίνει πολυκριτηριακή αξιολόγησή τους και θα καταλήξουμε σε δύο. Αυτές θα τις μελετήσουμε αναλυτικά και με βάση τις δυο παραδοχές (αν θα γίνουν και οι δυτικές επεκτάσεις του μετρό ή όχι) θα έχουμε το τελικό μας συμπέρασμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014, όμως σε 15 μέρες θεωρούμε ότι θα έχουμε καταλήξει στις δυο προτιμότερες οδεύσεις. Λαμβάνουμε υπόψη και όλες τις υπάρχουσες μελέτες, αλλά και την κατάσταση της πόλης, όπως αυτή διαμορφώνεται».
(Τάσιος Τασιούλας-Αγγελιοφόρος)

1 σχόλιο:

  1. Σκεφτομαστε να ζητησουμε μια συναντηση με τον προεδρο του ΣΑΣΘ ωστε να του εκθεσουμε καποιες προτασεις σχετικα με την χαραξη του τραμ. Γενικα εχω καποιες αμβφιβολιες με την χαραξη που σκεφτονται καθως ειναι βασισμενες σε μελετες 15 ετως και πολυ φοβαμαι οτι απλα θα κανουν μια εποικαιροποιση, ελπιζω να μην γινει το ιδιο λαθος με την χαραξη του μετρο που δεν εγινε καμια αλλαγη στην χαραξη απο την δεκαεια του 80. Πραγματικα ειναι αποριας αξιο πως δεν γινεται λογος για συνδεση ουτε του μετρο ουτε του τραμ με τα ΚΤΕΛ ενας κομβος που συγκεντρωνει μεγαλο ογκο επιβατων καθημερινα. Η χαραξη του τραμ απο την 26ης Οκτωβριου νομιζω οτι ειναι επιβεβλημενη, ειναι ενας δρομος που δεν του εχει δοθει η απαραιτητη σημασια, η διελευση ενος μεσου σταθερης τροχιας απο αυτο τον δρομο θα αποτελεσει παραγοντα για την αναβαθμιση της ευρητερης περιοχης των Λαχανοκηπων. Μην ξεχναμε οτι στην περιοχη βρισονται πολλα συγκροτηματα γραφειων, οπως το Port Center το εμπορικο κεντρο Limani και μαλλον η κινηση θα αυξηθει με την ολοκληρωση των εργασιων στο νεο κτιριο της περιφερειας και την μεταστεγαση εκει των υπηρεσιων, επισης στον ιδιο δρομο βρισκεται και το αθλητικο κεντρο στα Σφαγεια του Δημου Θεσσαλονικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.