Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό παραίτηση η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ Χαλκιδικής για την στάση του κόμματός τους και του Κουβέλη στο κυβερνητικό σκάνδαλο για τα μεταλλεία χρυσού.


Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε στον Κουβέλη η  Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ Χαλκιδικής στις 19 Σεπτέμβρη 2012  στην οποία με ομόφωνη απόφαση καταγγέλει την στάση της Κυβέρνησης στην υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού και της ανοιχτής εξόρυξης και του ζητά να παρεμβεί. Από πληροφορίες που έχουμε ο Κουβέλης δεν έχει απαντήσει ακόμη ακόμη ενώ η ΔΗΜΑΡ προετοιμάζει το έδαφος για αποδοχή των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα αυτό, οργανώνοντας συζήτηση στις 8 Δεκεμβρίου . Για να καταλάβετε  ότι η συζήτηση είναι στημένη μεθοδικά, έχουν κληθεί σ' αυτήν οι μελετητές των έργων χρυσού, Σπύρος Παπαγρηγορίου και Κατερίνα Αδάμ, αλλά κανένας από τους ειδκούς επιστήμονες που είναι αντίθετοι σε αυτές τις επενδύσεις…

Η επιστολή:

Νομαρχιακή Επιτροπή Δημοκρατικής Αριστεράς Χαλκιδικής
Νέα Μουδανιά, 19 Σεπτέμβρη 2012

Προς
Πρόεδρο Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη
Κοινοποίηση
Α) Γ. Γραμματέα ΔΗΜΑΡ, Σπύρο Λυκούδη
Β) Γραμματέα Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, Βαγγέλη Ζορκάδη

σ. πρόεδρε
Η Χαλκιδική, ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ζει εδώ και δύο  χρόνια μια κλιμακούμενη ένταση και έναν διχασμό, λόγω της μεταλλουργίας χρυσού και της ανοιχτής εξόρυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εταιρεία που έχει την όλη εκμετάλλευση, συμφερόντων της Καναδικής Eldorado και του Μπόμπολα, συμπεριφέρεται σαν κατακτητής σε τριτοκοσμική χώρα και οι υπηρεσίες της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας ως πράκτορες και υπηρέτες της εν λόγω εταιρείας.
Στην ίδια περιοχή, πριν 15 χρόνια, είχαμε ανάλογο σκηνικό για μια παρόμοια «χρυσοφόρα επένδυση» η οποία απετράπη χάρη στους αγώνες των κατοίκων και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Το θέμα το γνωρίζεις κι εσύ προσωπικά αλλά και η σ. Ασημίνα Ξηροτύρη και ο σ. Χρήστος Σπίγγος. Η Ασημίνα μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση στην βουλή. Η όλη ιστορία της αγοραπωλησίας των μεταλλείων έχει διαστάσεις οικονομικού σκανδάλου, για το οποίο η χώρα έχει καταδικασθεί το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 15,34 εκ. Ευρώ.

Η Ν.Ε. Χαλκιδικής του κόμματός μας, συνεπής και με την αναπτυξιακή και με την οικολογική διάσταση των θέσεών μας, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί, απολύτως αρνητικά, στην όλη «επένδυση», εκτιμώντας τις καταστροφικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει για τον Νομό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι αποφάσεις της Ν.Ε. βασίζονται πάνω σε πορίσματα ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων και επιστημόνων (π.χ. Πρυτανικό Συμβούλιο ΑΠΘ, Επιτροπή Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΚΔ, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσ/νίκης, κ.λ.π.), τα οποία περιγράφουν τις επερχόμενες καταστροφές στα δάση, στα νερά, στην ατμόσφαιρα, στην χλωρίδα, στην πανίδα, στην υγεία, στον τουρισμό και στις υπόλοιπες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.

Στις 5 Αυγούστου οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού, οργάνωσαν πορεία στο δάσος των Σκουριών, όπου η εταιρεία έχει αρχίσει να αποψιλώνει και να εξορύσει, παρά την προσωρινή απόφαση του ΣΤΕ που το απαγορεύει, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.
Οι κάτοικοι και οι βουλευτές που συμμετείχαν στην πορεία αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και δεν τους επετράπη η είσοδος στο δάσος. Υπήρξε πλήθος τραυματιών, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, τρεις ώρες μετά τα γεγονότα στις Σκουριές και 45 χιλιόμετρα μακριά, τα ΜΑΤ κατέβηκαν στην Ιερισσό, την πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη, εντελώς αναίτια, απρόκλητα και αψυχολόγητα και άρχισαν να βομβαρδίζουν το χωριό με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα πολέμου με πολλούς τραυματίες. Όλα αυτά πάνω στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και μπροστά στα έκπληκτα και τρομαγμένα μάτια των τουριστών της περιοχής. Δηλαδή οργανωμένο σχέδιο καταστροφής του τουρισμού μας.
Την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, με συλλήψεις για «συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων», κατά το κατηγορητήριο.
Ο τόπος μας ζει σε καθεστώς διχασμού, τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας.
Επειδή το κόμμα μας συμμετέχει και στηρίζει την σημερινή κυβέρνηση και λογικά είναι υπόλογο για τις αποφάσεις και τις ενέργειές της, ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από μέλη της που δεν ανήκουν στον δικό μας πολιτικό χώρο, έχουμε την πεποίθηση ότι η ευθύνη μας απέναντι στον Ελληνικό λαό και ειδικότερα στο λαό της Χαλκιδικής, είναι τεράστια και για τις πράξεις και για τις παραλήψεις της.

Θεωρούμε απαραίτητο, μετά τα τελευταία γεγονότα της Χαλκιδικής, η ΔΗΜΑΡ, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην σημερινή κυβέρνηση, να απαιτήσει άμεσα: Το πάγωμα και την επανεξέταση του όλου «επενδυτικού σχεδίου» για την εξόρυξη και την μεταλλουργία χρυσού.
Είμαστε στην διάθεση του κόμματος για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση σε σχέση με τα ανωτέρω. Θα αποστείλουμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία τα πορίσματα των επιστημονικών φορέων, στους υπευθύνους του τομέα Πράσινων πολιτικών και Οικολογίας (Λιβαδάς Σταύρος και Όκλαντ Άστριντ Ζωή).

σ. πρόεδρε,
Ελπίζουμε στην δική σου παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα αλλά και η δική μας αξιοπιστία. Εάν για ένα τόσο μεγάλο θέμα, που αφορά την βασική οικολογική και δημοκρατική διάσταση της πολιτικής μας ταυτότητας, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πολιτική της κυβέρνησης την οποία στηρίζουμε και συμμετέχουμε, τότε ως Ν.Ε. Χαλκιδικής κρίνουμε ότι δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.

Ομόφωνα η Ν.Ε. Χαλκιδικής

Από την τεράστια σε μέγεθος και παλμό, για τέτοια θεματολογία, διαδήλωση, στην Θεσσαλονίκη στις 21-11-12 κατά των μεταλλείων χρυσού.