Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

New York Times: Η διαφθορά της ελληνικής ολιγαρχίας εμποδίζει την ανάκαμψη


 Πριν από λίγες ημέρες, η οργάνωση, Διεθνής Διαφάνεια, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης μετά την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβακία. Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα πιέζεται από την Γερμανία και τους
διεθνείς δανειστές της να προβεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στο οικονομικό της σύστημα με αντάλλαγμα χρήμα που θα την βγάλει από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά αποτελεί απορία εάν θα καταφέρουν οι Έλληνες ηγέτες να φέρουν αυτές τις αλλαγές, καθώς τον περασμένο χρόνο αντί να αυξηθεί η διαφάνεια στο κράτος, η χώρα έπεσε κατά δεκατέσσερις θέσεις σε έρευνα για την διαφθορά. Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική εφημερίδα, New York Times, αφιέρωσε ένα τρισέλιδο άρθρο της περιγράφοντας πως η ολιγαρχία στην Ελλάδα αποτελεί ένα εμπόδιο στην επανάκαμψη.
Στο εκτενές άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι αιτίες για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας συχνά αποδίδονται στον δημόσιο τομέα, στους δημοσίους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους και στις μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες, παραβλέποντας ότι ο ρόλος που έχουν παίξει διάφορες ισχυρές οικογένειες, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης, που σε αρκετές περιπτώσεις ανήκουν σε μεγιστάνες. Αυτοί είναι που δημιούργησαν την υπάρχουσα δομή εξουσίας στην Ελλάδα».

Οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτή την «ολιγαρχία», τονίζει η εφημερίδα, έχουν ως αποτέλεσμα μια πτώση της ανταγωνιστικότητας που υποσκάπτει την οικονομία αφήνοντας κενό για την δημιουργία καρτέλ για να πλουτίζουν οι ίδιοι.

«Θα είναι ριζοσπαστικό για αυτούς να θέσουν ένα τέρμα σε αυτό που συμβαίνει», δηλώνει ο Κέβιν Φέδερστον, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics, μιλώντας στους New York Times. «Για αυτούς τους ολιγάρχες», συμπληρώνει ο ίδιος, «είναι ζωτικό να υπάρχει μια στενή σχέση με την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ, κάτι που καθιστά το σύστημα ευάλωτο στην διαφθορά. Εάν διατηρηθεί το ίδιο status quo, θα σημάνει απλά την καταστροφή για την Ελλάδα».

«Είχα ένα – δυο λογαριασμούς στην HSBC»

Στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται και μια μεγάλη συνέντευξη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του προέδρου της Proton Bank, που κατηγορείται για υπεξαίρεση. «Είχα ένα – δυο λογαριασμούς στην HSBC», δηλώνει στον ρεπόρτερ της αμερικανικής εφημερίδας αιτιολογώντας την αναφορά του στην λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των καταθετών στην ελβετική τράπεζα.

«Είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Γιατί εμένα και όχι κάποιον άλλο με μεγαλύτερα προβλήματα; Θα μπορούσα να σας πω χιλιάδες ονόματα αλλά δεν είναι του στυλ μου αυτό», συμπληρώνει στην συνέντευξή του.

Οι New York Times, που και στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί εκτενώς με την περίπτωση Λαυρεντιάδη, και σε αυτό το άρθρο ακολουθούν και παρουσιάζουν την πορεία του επιχειρηματία. Στο άρθρο τονίζεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Omega Bank εκτός από τον ίδιο τον κύριο Λαυρεντιάδη, συμμετείχαν ο πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σημειώνεται, δε, πως τον Δεκέμβριο του 2004, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Proton Bank η οποία είχε αναπτυχθεί ραγδαία μετά την αγορά της Οmega.
Όταν ο Λαυρεντιάδης κλήθηκε να σχολιάσει εάν η περίπτωση της κρατικοποίησης της Proton Bank, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2011, αποτελεί απόδειξη ενός νομοθετικού συστήματος που λειτουργεί ή ενός που έχει αποτύχει, εκείνος απάντησε ότι «πρόκειται για μια νομοθετημένη αγορά χωρίς κανόνες. Μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως σε συμφέρει»
(Από TVXS.GR.)