Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αναψε «φωτιές» η κατάθεση Κουράκη

Οι χαρακτηρισμοί του για σύστημα που έμοιαζε μ' αυτό της μαφιόζικης οργάνωσης Καμόρα εξόργισαν τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών που βρίσκονται στο εδώλιο και οι οποίοι υπέβαλαν προφορική έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση. Προς στιγμήν εξετάστηκε ακόμη και η σύλληψη του νυν αντιδημάρχου με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα επίμαχα πρακτικά στην Εισαγγελία και να ακολουθηθεί η τακτική διαδικασία.
Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης στην κατάθεσή του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα «σκληρούς» χαρακτηρισμούς για τη διοίκηση του πρώην δημάρχου
Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, κάνοντας λόγο για «σκληρό πυρήνα» που κατηύθυνε και αποφάσιζε και «εκτελεστικά όργανα» που υλοποιούσαν.
 «Είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα, ένα καθεστώς που προήγαγε την αδιαφάνεια. Σ' αυτό αναπτύχθηκε η διαφθορά», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κουράκης, προσθέτοντας: «Ηταν ένα σύστημα σαν την Καμόρα. Δεν είμαστε στην πόλη των λωτοφάγων». Οπως είπε σ' αυτό το σύστημα, «διοίκηση ήταν ο δήμαρχος ο "εξ απορρήτων" του και οι αντιδήμαρχοι, που γνώριζαν τι γινόταν». Μάλιστα, για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ήταν «αυτός που έκανε τη βρόμικη δουλειά». Ο νυν αντιδήμαρχος υπονόησε ότι για πολλά έργα «δόθηκαν μίζες εντός και εκτός του δήμου Θεσσαλονίκης». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν ήμουν παρών σε καμία συναλλαγή, αλλά ξέρω ότι δίνονταν». Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στο μάρτυρα ότι ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, άλλα κατέθεσε, αυτός είπε: «Δεν ήξερε τι γινόταν. Δεν ήταν τότε στο δήμο. Δεν ξέρω αν περνούσε καν απ' έξω»! Οπως πρόσθεσε, «αναγκαζόμασταν να κάνουμε τους ντετέκτιβ. Στην Καμόρα υπάρχει ομερτά».
Ο Ανδρέας Κουράκης ήταν κατηγορηματικός για τις ποινικές ευθύνες των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών που βρίσκονται στο εδώλιο. «Δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν. Επρεπε να είναι τυφλοί ή κουφοί. Εμείς ακούσαμε μέχρι και για μαύρες σακούλες», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε το χαρακτηρισμό του Γιάννη Μπουτάρη, κάνοντας λόγο για «δημαρχοκεντρικό σύστημα». «Είναι πολιτικός αμοραλισμός η ηγεσία να κρύβεται πίσω από τους υπαλλήλους», κατέθεσε μεταξύ άλλων.
Μηνύσεις
Στην κατάθεση του Ανδρέα Κουράκη αντέδρασαν έντονα οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης, Αναστάσιος Γερογιάννης και Θεόδωρος Αθανάσαρος, οι οποίοι υπέβαλαν προφορική μήνυση σε βάρος του κ. Κουράκη για συκοφαντική δυσφήμηση. Μάλιστα, ο Μιχάλης Ζορπίδης ξέσπασε σε κλάματα και είπε «βάλτε με φυλακή». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι «δεν είπα ότι ήταν Καμόρα, αλλά ένα σύστημα που έμοιαζε με Καμόρα». «Δεν είπα εγκληματική οργάνωση. Είπα κάτι σαν την Καμόρα», απάντησε ο κ. Κουράκης στις έντονες διαμαρτυρίες των κατηγορουμένων. Ακολούθως αναγκάστηκε να πει ότι ο επίμαχος χαρακτηρισμός είχε μεταφορική έννοια και ειπώθηκε καθ' υπερβολή. Τελικά το δικαστήριο, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου ήταν να εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία μετά την προφορική μήνυση των αντιδημάρχων, αποφάσισε να ακολουθηθεί η τακτική διαδικασία και να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Εισαγγελία. «Θα ήταν πρόκριμα να δούμε αν υπάρχει Καμόρα πριν από την έκβαση αυτής της δίκης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Χτες στο δικαστήριο εμφανίστηκε ξανά η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία ενημερώθηκε για τις συμπληρωματικές ερωτήσεις στις οποίες θα υποβληθεί. Το δικαστήριο θα εξετάσει τη μάρτυρα εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο Παναγιώτης Σαξώνης έπαιρνε τα μετρητά από τα ταμεία του δήμου.
(Β.Κυριακούλης-Αγγελιοφόρος)