Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οι ομάδες χορού της πόλης μας.

Kάλιο πολύ αργά παρά ποτέ! Το Σάββατο (δεν λέμε ποιο γιατί θα φανεί η μεγάλη καθυστέρηση στην δημοσίευση του θέματος) που έγιναν οι εκδηλώσεις αντίδρασης της επαναφοράς του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας στην προηγούμενη κατάσταση του, πήραν μέρος και καλλιτεχνικά σχήματα, φυσικά αφιλοκερδώς.
Μεταξύ αυτών και μια ομάδα χορού από την σχολή Diagonal, σε μια χορογραφία ιδανική για ανοιχτό χώρο και σχεδιασμένη για συμμετοχή του κοινού σ΄αυτήν, πράγμα που έγινε με μεγάλη επιτυχία.
Την ώρα που την παρακολουθούσα ήρθε στο μυαλό μου, μια εκδρομή στο Λονδίνο πριν από λίγα χρόνια, όπoυ συνέπεσε με την εβδομάδα χορού που γίνεται κάθε χρόνο. Μια εβδομάδα συνεχών εκδηλώσεων, σε όλα τα μέρη  του Λονδίνου και με την συμμετοχή, όλων των ομάδων, εργαστηρίων και σχολών χορού της πόλης. Εμείς έτυχε να δούμε μία τέτοια παράσταση, σε μια εσωτερική αυλή, ενός μουσείου της πόλης, κάτω από ψιλή βροχή, που δεν ήταν ικανή να διώξει τον κόσμο και να σταματήσει το "δρώμενο". Υπ' όψη ότι όλες οι παραστάσεις ήταν δωρεάν και σε ανοιχτούς χώρους, γιατί ωφελημένοι βγαίνουν όλοι. Οι σχολές και οι ομάδες χορού για την διαφήμιση που έκαναν στον εαυτό τους, ο Δήμος για την προσέλκυση τουριστών αλλά και για την γενικότερη εικόνα του σαν πόλη της τέχνης και φυσικά για τους θεατές, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Ιδιαίτερα σημαντικό, η καθιέρωση του Λονδίνου σαν μια πόλη του χορού, με ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Το αποκορύφωμα ήταν η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων , στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου υπήρχαν παραστάσεις συνεχώς όλη την μέρα, μέσα σε έναν πανζουρλισμό χαράς, ευεξίας και ανάτασης.
Από τότε σκέφτομαι ότι μπορεί και στην πόλη μας να συμβαίνει κάτι ανάλογο, προσαρμοσμένο φυσικά στην ιδιαιτερότητά και στις δυνατότητές της, που όμως θα αυξάνουν αν αποφασίσει να καθιερώσει ανάλογες εκδηλώσεις και να αποκτήσει την ανάλογη φήμη.
Θα μπορoύσε να είναι μια συνεργασία, όλων των σχολών και των ομάδων χορού της πόλης,  σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια, και με χορηγίες από παντού, από ιδιωτικές μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ.
Στην πόλη μας υπάρχει ένα αξιόλογο δυναμικό και ήρθε η ώρα να γίνει κάτι που να ξεπερνάει τα όρια της πόλης. Ο Δήμος της πόλης νομίζω θα θελήσει μετά χαράς να δημιουργήσει κάτι σημαντικό για τον χορό μαζί σας.
Ας πάρουν κάποιοι την πρωτοβουλία και...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!