Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Save Aristotle's homeland!

από την ανάρτηση πανό σε αίθουσα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
and respect the monasteries of Mt Athos!

Η υποταγή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, ή για να το πω καλύτερα, η αγαστή συνεργασία της με τα διαπλεκόμενα όπου γης συμφέροντα, οδηγεί σε καταστάσεις που μόνο ταραγμένα μυαλά μπορούν να προχωρήσουν. Μυαλά που μπροστά στο άπληστο
κέρδος δεν λογαριάζουν  μνημεία-σύμβολα  παγκόσμιας αξίας, όπως τα Στάγειρα την πατρίδα του Αριστοτέλη, ή το παγκόσμιο θρησκευτικό κέντρο, το Άγιον Όρος. Δεν λογαριάζουν σπάνια αρχέγονα δάση-μνημεία της φύσης. Δεν λογαριάζουν τις ζωές  και την υγεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στήνουν επιχειρήσεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές. με κυάνια και αρσενικά, με εκπομπές δεκάδων χιλιάδων τόνων τοξικής σκόνης την ημέρα,. με εξολόθρευση  των υπόγειων και ρύπανση των επιφανειακών υδάτων.
Αυτά τα συμφέροντα είναι πολύ πιο δυνατά από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τρίτου τουριστικού προορισμού της χώρας. Τόσο δυνατά που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρους νομούς από την Χαλκιδική και το Κιλκίς, μέχρι την Κομοτηνή και τον Έβρο, όλη σχεδόν την Βόρεια Ελλάδα. Που μπορούν με μόλις κάποιες εκατοντάδες προσωρινές θέσεις εργασίας, να καταστρέψουν άλλες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα παρέμειναν  τέτοιες στον αιώνα τον άπαντα.
Η παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα πρέπει να αντιδράσει. Οι κάτοικοι και οι επιστήμονες της περιοχής πρέπει να ενημερώσουν τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου για το τερατώδες έγκλημα, που άνθρωποι χαμηλής ηθικής και πολιτισμικής στάθμης διαπράττουν στην χώρα μας.
Οι παγκόσμιες θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να ενημερωθούν. Οι τόποι προσκυνήματα, οι τόποι ζωντανά θρησκευτικά μουσεία κινδυνεύουν από τα αρπακτικά κεφάλαια που δεν νοιάζονται για την πολιτισμική κληρονομιά, για τα ιερά και όσια του κόσμου τούτου.
Η προσοχή των ανθρώπων του πνεύματος και της ευαισθησίας, πρέπει να στραφεί στην παγκόσμια κοινότητα και να της εξηγήσει ότι αυτά είναι  η αρχή της (και οικονομικής) καταστροφής της. Μέσα στα επόμενα λίγες δεκάδες χρόνια θα καταστραφούν οι θεσμοί, οι νοοτροπίες και ο πολιτισμός που χιλιάδες χρόνια τώρα έκτιζε την κοινωνία της ευημερίας και των σε ανθρώπινη κλίμακα στόχων.
Όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας, εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία που έχουν αρχίσει και κυριαρχούν στην γη. 
 Απ΄ τη μια μεριά οι οικονομικές δυνάμεις που δεν έχουν  λογική και συναίσθημα άρα και πολιτισμό, και των οποίων οι οικονομικοί μαξιμαλιστικοί στόχοι, αγιάζουν όλα τα καταστροφικά μέσα που χρησιμοποιούν σε βάρος της ανθρωπότητας και σε καταστροφή όλων των πόρων  που θα δίνουν για πάντα την αειφόρα ανάπτυξη και την παντοτινή ευημερία στην ανθρωπότητα.
Από την άλλη, οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει ότι  τα πράγματα παγκόσμια  τα  οδηγούν πια  οι οικονομικές εκείνες δυνάμεις που έχουν υποτάξει τα πολιτικά μορφώματα.που γίνονται οι τυφλοί εκτελεστές των σχεδίων τους. Έχουν καταλάβει ότι έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο για την επιβίωση των όντων και του πολιτισμού πάνω στην γη. Και αντιδρούν με αποθέματα ενέργειας  που τροφοδοτούνται από την ψυχική δύναμή τους και την κατανόηση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αφήσουν την κληρονομιά που παρέλαβαν από τους προγόνους τους, στις επόμενες γενιές, παρά μόνο η ενεργητική συμμετοχή τους στον αγώνα για την διάσωση του όλου της Γης.  
Της γης της οποίας είμαστε φιλοξενούμενοι. Άξεστοι, βάρβαροι και ανόητοι ή σκεπτόμενοι, πολιτισμένοι και άξιοι του ονόματός μας: Άνθρωποι.

4 σχόλια:

 1. Ο αγώνας ειναι δίκαιος! Κατά την άποψη μου, τωρα αρχίζουν τα δύσκολα... Μια ένσταση όμως: για ποιόν λόγο αναφέρεστε στο Αγ. Όρος? Τι έχει κάνει το Όρος για τον αγώνα? Για ποιόν λόγο θα πρέπει εμείς να σεβαστούμε και να προωθούμε παράλληλα τη διάσωση των μοναστήριών του Όρους όταν αυτά δεν παίρνουν επίσημη θέση? Δεν ειμαι σίγουρος ότι μ'αυτόν το τρόπο θα συγκινηθεί περισσότερο ο σκεπτόμενος πολίτης... Εκτός και άν βέβαια υπάρχει καμία εξέλιξη στο ζήτημα και έχουν πάρει επίσημη θέση (στη περίπτωση αυτή ζητάω συγνώμη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για την σωτηρία ενός μνημείου, δεν έχει σημασία το τι θέση παίρνουν ή τι κάνουν αυτοί που το διαχειρίζονται. Η αξία του και η ύπαρξή του εξαρτάται από άλλους παράγοντες ιστορικούς, πολιτισμικούς, κοινωνικούς.

   Διαγραφή
 2. Ως πρός τη σωτηρία θα συμφωνήσω μαζί σας. Ίσως δεν διατυπώθηκε όπως θα έπρεπε νωρίτερα στο σχόλιο μου. Από την άλλη όμως, θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δούμε ποιοί ειναι υπέρ του αγώνα, για τη σωτηρία όλων, και απο την άλλη ποιοί δε δίνουν δεκάρα, τι ρόλο παίζουν και γιατί κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Θα επαναλάβω ότι το Όρος πρέπει να μας πεί αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το τι γίνεται έξω απο τα σύνορα του, δλδ δίπλα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χίλια "Μπράβο" σ αυτούς που αγωνίζονται για την γη κα το νερό, τον αέρα, την βλαστηση και την Ομοεφια την Φύση και τελικά για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια. Μονο οποιος αγωνίζεται μπορεί να περιμένει την νίκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ ακολουθείστε τις εξής οδηγίες, διαφορετικά τα σχόλιά σας δεν θα δημοσιεύονται:
-Μη γράφετε σε Greeklish.
-Μη βρίζετε.

Για να δημοσιευτεί οποιαδήποτε καταγγελία κατά συγκεκριμένων προσώπων ή υπηρεσιών πρέπει ο σχολιαστής:
α) να παραθέτει στοιχεία
β) να είναι επώνυμη
γ) να αποστέλλεται με e-mail στην διεύθυνση που είναι στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας για να μην δηλώνονται ψεύτικα στοιχεία αλλά και για να ζητήσουμε επιπρόσθετα στοιχεία αν χρειαστεί.