Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση τμήματος της Αγίου Δημητρίου


Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κατόπιν αίτησης που υπέβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  ολοκληρώνεται η «Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Αγίου Δημητρίου (Γ΄ Φάση)», έργο προϋπολογισμού 1.290,000 ευρώ. Λόγω της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο  στη διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασής του, ενέκρινε σχετική τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.
«Με το έργο εξασφαλίζεται η άνετη, ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών, διευκολύνεται η εμπορική δραστηριότητα και αναβαθμίζεται αισθητικά το σύνολο του οδικού άξονα Αγιου Δημητρίου από την Ίωνος Δραγούμη έως την οδό Λαγκαδά, σε μήκος περίπου 840 μέτρων», σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Kουράκης. Επιπλέον πρόσθεσε ότι το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους, η έναρξη εργασιών προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και η ολοκλήρωση του εντός έξι μηνών.
Η μελέτη ξεκίνησε με την επαναχάραξη της οδού και των πεζοδρομίων. Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο τμήμα κρατήθηκε σταθερό ελάχιστο πλάτος οδοστρώματος 10 μέτρων, με πιο ευθυγραμμισμένη χάραξη, διατηρώντας τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας σε τρεις. Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο ζώνες για χώρο στάθμευσης, από τη μία και από την άλλη πλευρά του οδοστρώματος και ενισχύθηκε το πλάτος του πεζοδρομίου.
            Σαν γενική αρχή για τον επανασχεδιασμό των πλακόστρωτων της οδού επιλέχθηκε συγκεκριμένο μοτίβο κατά μήκος των πεζοδρομίων ώστε να προκύπτει  αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα σε όλη την έκταση του διαμορφούμενου χώρου με στόχο να μετριάζονται οι διαφοροποιήσεις που αφορούν το πλάτος και το σχήμα των πεζοδρομίων.
Επιπλέον προβλέπονται διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στα σημεία όπου τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων, ράμπες εισόδων καθώς και διαβάσεις πεζών καθορίζοντας τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κίνηση των πεζών.
Παράλληλα, τοποθετούνται νέα μονά φωτιστικά ανά 30 μέτρα κατά μήκος της οδού που εναρμονίζονται στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ενώ σε σημεία ιδιαίτερων απαιτήσεων τοποθετούνται διπλά φωτιστικά σώματα.
Το φυτικό δυναμικό της οδού διατηρείται και προστατεύεται με ειδικές δενδροδόχους που γίνονται στοιχεία του μοτίβου πλακοστρώσεως της οδού. Για τη συμπλήρωση των δενδροστοιχιών επί των πεζοδρομίων προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων.