Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σκουριές καλούν δημοσιογράφους: Τηρήστε τη δεοντολογία!

Ανοιχτή επιστολή του Συντονιστικού Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων Ακάνθου προς τις δημοσιογραφικές ενώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση:

ΠΡΟΣ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών
την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
την ειδησεογραφική διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού ΜEGA
και σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας

Ιερισσός, 4/3/2013

Εδώ και λίγες μέρες, μετά από τα συμβάντα στις Σκουριές, οι κάτοικοι των χωριών μας έχουν στοχοποιηθεί από μερίδα των Μέσων, τα οποία τους παρουσιάζουν συστηματικά ως «τρομοκράτες». Η παρουσίαση των γεγονότων
και των όσων επακολούθησαν πόρρω απέχει από το να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική. Όχι μόνο ο τηλεοπτικός χρόνος μοιράζεται άνισα, αλλά πολλές φορές παρακολουθούμε μια τηλεοπτική «πραγματικότητα» – κατασκευασμένη για τις ανάγκες του σόου των δελτίων των 8μμ.

Στον άμβωνα της τηλε-δημοκρατίας και στον καθεστωτικό Τύπο, δεν βρίσκεται ούτε ο ελάχιστος χρόνος για να αναφερθούν οι συνεχείς καταπατήσεις των ανθρώπινων και συνταγματικών μας δικαιωμάτων, η διαρκής παρακολούθηση από τις αστυνομικές δυνάμεις, η παραβίαση των δικαιωμάτων των δικηγόρων μας, οι προσαγωγές – εξαφανίσεις συμπολιτών μας επί ώρες, οι αφόρητες πιέσεις για την παράνομη λήψη γενετικού υλικού. Το κράτος δικαίου καταλύεται καθημερινά στα χωριά μας και οι δημοσιογράφοι κάνουν πως δεν το βλέπουν.

Ταυτόχρονα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα Μέσα φιλοτεχνούν ένα κλίμα εμφύλιας σύρραξης με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και φιλοξενώντας μόνο απόψεις υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Έτσι, μια «επένδυση» που υποστηρίζεται από ελάχιστους κατοίκους και τους εργαζομένους στην «Ελληνικός Χρυσός», παρουσιάζεται ως το μήλον της έριδος που μας έχει διχάσει.Οι ρεπόρτερ δεν αναφέρονται ποτέ στο πλήθος επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν το τεράστιο οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αντίθετα, υιοθετούν πλήρως τη θέση της εταιρείας περί «βιώσιμης ανάπτυξης» και «θέσεων εργασίας» χωρίς καν να αναφέρονται στην σκανδαλώδη μεταβίβαση της εταιρείας στον κύριο Μπόμπολα και την απώλεια τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Είναι προφανές πως στη Χαλκιδική, εκτός από το κράτος δικαίου, παρα-βιάζεται και η αλήθεια. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός που πνίγει τη φωνή μας, όταν δεν την αλλοιώνει ή δεν την εξαφανίζει εντελώς. Τρανό παράδειγμα η κάλυψη του συλλαλητηρίου από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel το Σάββατο 2/3 υπέρ της εξόρυξης χρυσού στην Μεγάλη Παναγιά. Σας καλούμε να το αντιπαραβάλλετε με την απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης από τον ιστότοπο  www.seleo.gr.
Καλούμε όλες τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τον καθένα σας χωριστά να τηρήσει τον δικό σας κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο νοιώθουμε τη βαθιά ανάγκη να θυμίσουμε.Άρθρο 1Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.
Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει
:α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει
.στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.