Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δακρυγόνα στο σχολείο της Ιερισσού



Συνεχής Ενημέρωση

6:33 Συνεχίζεται η ρίψη δακρυγόνων στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι έχουν απωθήσει τα ΜΑΤ, ενώ συνεχίζονται σποραδικές συγκρούσεις.

6:24 Οι αστυνομικοί συνεχίζουν την επίθεση. Πετούν δακρυγονα μέσα στα σπίτια και οι κάτοικοι δίνουν μάχη να βγάλουν έξω τα παιδιά τους.
Πολύ ξύλο και δαξρυγόνα σε ευθεία βολή κατά πολιτών και δημοσιογράφων. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να απαντήσουν στις προκλήσεις (alterthess).

5:42: Δακρυγόνα τώρα και πάλι στην Ιερισσό, χωρίς καμία αφορμή. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σπίτι του 6ου προσαχθέντα και απωθούν τον κόσμο (alterthess).

4:28 Τους αστυνομικούς που εισβάλλουν στα σπίτια ακολουθούν κάτοικοι, δικηγόροι και δικαστικές αρχές.

Εισαγγελική παρέμβαση για την Ιερισσό

Σύσκεψη συγκαλεί αύριο στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης για τα σοβαρά επεισόδια στην Ιερισσό. Ο εισαγγελέας καλεί τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής με τους δικηγόρους τους, για να συζητήσουν μετά τα σημερινά επεισόδια, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης (από rizopoulospost.com)

4:25 Τώρα η αστυνομία μπήκε στο πέμπτο κατά σειρά σπίτι προσαχθέντα. Έξω από το σπίτι βρίσκονται κάτοικοι, ενώ ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις είναι βαριά οπλισμένες (από alterthess).

4:11 Σύμφωνα με πληροφορίες (από @doleros), μονάδες των ΕΚΑΜ, άνδρες της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής πήραν μέρος στη σημερινή επέμβαση της αστυνομίας στην Ιερισσό.

4:04 Κάτοικοι του Κιλκίς κατευθύνονται προς την Ιερισσό για συμπαράσταση.

1:33 Σύμφωνα με την μαρτυρία της μαθήτριας, μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μια νοσοκόμα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Μια συμμαθήτρια της έχει χάσει τις αισθήσεις της και τονίζει: "Δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ούτε να ανοίξουμε τα μάτια μας".
Ακούστε τι λέει η μαθήτρια στην εκπομπή "Ελληνοφρένεια" από enikos.
1:12 Αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτια και κάνουν ελέγχους, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων.
12:58 Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Αστυνομίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Αριστοτέλειου Λυκείου της Ιερισσού, Κατερίνα Μήτρου, κατήγγειλε στο left.gr την επίθεση και τη ρίξη χημικών στο σχολείο. Όπως μας τόνισε ανάλογες δηλώσεις και καταγγελία έκανε και ο λυκειάρχης. Μας τόνισε ότι υπάρχουν φωτογραφίες από την επίθεση των ΜΑΤ που θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Στη συνομιλία, μας περιέγραψε την πολεμική επίθεση στο σχολείο και τον τρόμο των παιδιών. Οι γονείς έκαναν εκκλήσεις στα ΜΑΤ να αποσύρουν τις κλούβες για να μπορέσουν να πάρουν τους μαθητές που ήταν πανικόβλητοι. Αν και υπήρξαν λιποθυμικά επεισόδια και παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, απέκλειαν την είσοδο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις κατάφεραν τα λεωφορεία να φτάσουν στο σημείο και να εκκενωθεί το σχολείο.
 12:52 Στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στήνεται μικροφωνική για διαμαρτυρία για τα γεγονότα στην Ιερισσό.

Από την συγκέντωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού

12:41 Παρέμβαση στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης Π.Γιαννάκη έκαναν 3 δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μ.Λαμτζίδης, διαμαρτυρόμενοι για το κλίμα αστυνομοκρατίας και προτείνοντας έκτακτη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (κάτοικοι, αστυνομία, εταιρεία, κτλ) για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση.
12:34 Εννέα κάτοικοι βρίσκονται σε κλούβα της αστυνομίας, η οποία βρίσκεται ακόμα μέσα στο χωριό. Ο συγκεντρωμένος κόσμος υπολογίζεται στις 3.000 (από ) 
12:15 Έκκληση των κατοίκων της Iερισσού για βοήθεια και συμπαράσταση. 
12:10 Παρεμβάσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δριβελέγκα και Αποστόλου, στη Βουλή για την επίθεση στην Ιερισσό και καταγγελίες για τη δράση των ΜΑΤ. Καμία απάντηση από την κυβέρνηση.
12:00 Τα ΜΑΤ μπαίνουν στην πλατεία του χωριού. Πληθαίνουν οι δυνάμεις της αστυνομίας.
11:57 Επιβεβαιώνεται ο τραυματισμός μιας μαθήτριας από ασφυξιογόνο που έπεσε πάνω στο κεφάλι της. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακόμα έξω από το σχολείο.
 "Τα παιδιά είναι τρομοκρατημένα" δήλωσε στο ΣΚΑΙ μαθήτρια. "Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε" τόνισε. "Τα μάτια μας πρήστηκαν" ανέφερε. "Αυτή την στιγμή συμμαθήτρια μου βρίσκονται με οξυγόνο μέσα στο σχολείο" τόνισε.
 11.53: Απελευθερώθηκε η πορτα του σχολείου από ΜΑΤ. Τα παιδιά βγήκαν από το σχολείο σε αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ οι εκπαιδευτικοί κάναν απέλπιδες προσπάθειες να τα προστατέψουν. Στο σχολείο παιδιά που λιποθύμησαν με οξυγόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ μπήκε για έρευνα σε σπιτι προσαχθεντα ενώ οι 6 προσαχθέντες- απαχθεντες φέρονται να κρατούνται σε λεωφορεια προκειμένου  να κάνουν έρευνες στα σπίτια.
 Γονείς πηγαίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ιερισσού να πάρουν τα παιδιά τους. Μαθητές έχουν λιποθυμήσει στο Γυμνάσιο από τα χημικά που ρίχτηκαν.
11:50 Οι κάτοικοι έχουν υποχωρήσει προς το κέντρο του χωριού. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν τη ρίξη χημικών στις γειτονιές της Ιερισσού.
11.47: Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ μίλησε ο  ο πρώην Δήμαρχος Σταγείρων κ. Βλαχόπουλος για το τι γίνεται τώρα στην Ιερισσό. "Δακρυγόνα τώρα στην Ιερισσό ακόμα και μέσα στο σχολείο" ανέφερε. "Εγώ εκλέχθηκα με το ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε. “Τα ΜΑΤ είναι ξένες δυνάμεις” τόνισε.
 11:40 Τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στην αυλή του σχολείου. Ένα παιδί χτύπησε από δακρυγόνο και το πήγαν στο ιατρείο (@antigoldgreece)
11.27: Χρήση δακρυγόνων κάνουν τα ΜΑΤ στην Ιερισσό ακόμη και μέσα στο σχολείο του χωριού. Οι κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές προκειμένου να διαλύσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων και να προστατευτούν από τα ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή στην Ιερισσό βρίσκονται 6 κλούβες των ΜΑΤ και 3 εισαγγελείς. 

Προσαγωγές και  συγκέντρωση στην Ιερισσό
Τουλάχιστον 6 άτομα που είχαν κληθεί στην ασφάλεια Πολυγύρου για 2η κατάθεση κρατούνται και μεταφέρθηκαν με κλούβα και οχήματα της ΕΛ. ΑΣ προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αυτή την στιγμή οι κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώνονται έξω από το Α.Τ του χωριού καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταφθάνουν στην περιοχή χωρίς προφανή αιτία. Για αλλη μια μέρα ανάστατο το χωριό. Χτυπούν οι καμπάνες.

 .

Οι φωτογραφίες από το twitter της @katerinaelikaki

Διαρροές από χθες στα ΜΜΕ 
Χθες ξεκίνησαν μάλιστα οι διαρροές της αστυνομίας σε ΜΜΕ περί ταυτοποίησης και συλλήψεων ατόμων για την επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων. Είναι ενδεικτικό πως το newsit του κ. Ευαγγελάτου δημοσίευσε άρθρο το οποίο και λίγο αργότερα απέσυρε το οποίο υποστήριζε πως "Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ από τις άρσεις απορρήτων των επικοινωνιών και το γενετικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τον χώρο της επίθεσης φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον επτά άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση".
Στο στόχαστρο και οι ανήλικοι
Χθες κλήθηκαν να καταθέσουν στην ασφάλεια δύο ανήλικες μαθήτριες η μία εκ των οποίων μάλιστα αναζητήθηκε στο σχολείο της!
"Το απόγευμα λοιπόν άλλα δυο παιδιά μας θα ανακριθούν, από τις διωκτικές αρχές που συνεχίζουν να αναζητούν τους εμπρηστές στα σχολεία μας. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προσαγωγές ανήλικων μαθητών. Τα χτυπήματα που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία και ως κίνημα, από Κράτος, αστυνομία και ΜΜΕ, ήταν πάμπολα και ανηλεή. Οι πρακτικές όμως των τελευταίων ημερών, που βάζουν τα παιδιά μας στο κέντρο του όποιου σχεδίου έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι χωρίς ηθική και στοιχειώδη ευαισθησία, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Κλειστό το σχολείο
"Χούντα δεν γνωρίσαμε, μα ούτε ελευθερία. Η τρομοκρατία μπήκε στα σχολεία" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Αριστοτέλειου γυμνάσιου- λυκείου Ιερισσού. "Και ενώ τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια, εμείς οι μαθητές βιώνουμε μαζί με τους γονείς μας τη βάναυση πολιτική των κυβερνήσεων (λιτότητα – φτώχεια – πείνα – ανεργία – θάνατοι), στο Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή της τρομοκράτησής μας από τα Όργανα της Τάξης. Συμμαθητές μας σύρονται στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής ως κοινοί τρομοκράτες. Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιφέρει την ανάπτυξη μέσω της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική, θυσιάζεται η ελευθερία, η δημοκρατία, και παράλληλα καταπατώνται τα δικαιώματά μας, για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων. Τους συμπαραστεκόμαστε κλείνοντας το σχολείο και δηλώνουμε πως η τρομοκρατία του κράτους ΔΕΝ θα περάσει!!" τονίζουν.
"Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας γίνονται μαζικές προσαγωγές, παράνομες λήψεις γενετικού υλικού , καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων , στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επιχειρήται να επιβληθεί.Δεχτήκαμε τη τεταμένη αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε όμως να ανεχτούμε την στοχοποίηση των παιδιών μας, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε συνεχώς φοβισμένα. Καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν πλάι μας" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος γονέων του σχολείου.
Νομικά μετέωρη η κλήση ανηλίκων
Συνεχίζεται η κοινωνικά απαράδεκτη και νομικά μετέωρη κλήση για κατάθεση ανήλικων 15χρονων μαθητών παρα τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν του νομικού κόσμου, της τοπικής κοινωνίας και των ευαισθητοποιημένων πολιτών τονίζουν με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των κατοίκων Χαλκιδικής που εναντιώνονται στη θανάσιμη εξόρυξη χρυσού
"Η μέθοδος γνωστή πιά: πολύωρη ανάκριση και λήψη DNA, ενδεδυμένη με το μανδύα "προσαγωγής" ή "κατάθεσης μάρτυρα" για να απαγορευθεί η συμπαράσταση δικηγόρου, δεν πείθει απολύτως κανέναν και κυρίως δεν συνάδει ούτε με το νομικό πολιτισμό της χώρας και κατά την άποψή μας δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα." αναφέρουν οι δικηγόροι και ανακοινώνουν ότι οι επόμενες ενέργειές τους θα είναι τόσο παράσταση-καταγγελία και διαμαρτυρία στην Εισαγγελία Πολυγύρου (τόπου των ενεργειών), παράσταση-καταγγελία και διαμαρτυρία στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου αλλά και παράσταση-καταγγελία και διαμαρτυρία στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης (προϊσταμένης Αρχής της αρμόδιας των ανακρίσεων Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης).
Κινητοποίηση το Σάββατο
Πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική διοργανώνεται από τις Επιτροπές αγώνα το Σάββατο 9 Μάρτη στις 11.30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Από Alterthess.gr & left.gr