Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ζωή στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Νέα όψη στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου της ΧΑΝΘ, η οποία, ενώ άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι κάθε άλλο παρά ελκυστική για τους πολίτες, επιδιώκει να προσδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Παρότι η περιοχή αυτή βρίσκεται στην καρδιά ενός πνεύμονα πρασίνου και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, η εικόνα που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτική. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας το καταπράσινο πάρκο είναι άδειο, αφού μικροί και μεγάλοι αποφεύγουν να περάσουν από το σημείο, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους.
Το πάρκο έχει μετατραπεί σε τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών ατόμων, ενώ και τα δημοτικά αναψυκτήρια, τα οποία κατά το παρελθόν λειτουργούσαν στην περιοχή προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πλέον έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτήν την αρνητική εικόνα προσπαθεί να αντιστρέψει ο δήμος Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένη ανάπλαση στην περιοχή.

ΕΡΓΟ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η μελέτη που αφορά την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του πάρκου της ΧΑΝΘ, όπως άλλωστε και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, πρόκειται για μία παρέμβαση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Η περιοχή που σχεδιάζεται να αναπλαστεί καλύπτει μία έκταση περίπου 8.900 τ.μ., η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στις οδούς Βασιλέως Γεωργίου και Μανόλη Ανδρόνικου. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη το συγκεκριμένο κομμάτι είχε ενταχθεί στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης για την ανάδειξη του ανατολικού πολιτιστικού άξονα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες χαράξεις του σχεδίου Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της πόλης.
Το έργο ανάπλασης της περιοχής του πάρκου της ΧΑΝΘ, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τον πολιτιστικό άξονα σε συνέχεια της υλοποίησης των προηγούμενων μελετών για τις νέες πύλες της Helexpo και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου.
«Ο ανατολικός πολιτιστικός άξονας ενοποιεί ορισμένες από τις σημαντικότερες πολιτιστικές λειτουργίες της πόλης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο, τη Helexpo, τα δύο μουσεία, τη ΧΑΝΘ, το Θέατρο Κήπου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο», τονίζει ο κ. Κουράκης.

ΖΩΝΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ
Η ζώνη στο πάρκο της ΧΑΝΘ, όπου αναπτύσσονται τα αναψυκτήρια, πρόκειται να αναμορφωθεί. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, που έχει προταθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, οι σημερινές πρόχειρες κατασκευές και τα μισοκατεστραμμένα στέγαστρα θα αποξηλωθούν και θα δώσουν τη θέση τους σε δύο πλευρικές «στοές» με πεσσοστοιχίες. Το τμήμα που θα βρίσκεται κάτω από τους πεσσούς θα υπερυψωθεί κατά περίπου 15 εκατοστά, ώστε να οριοθετείται και να ελέγχεται με αυστηρότητα ο χώρος, όπου θα μπορούν να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα. Τα αναψυκτήρια διατάσσονται στην ανατολική πλευρά του άξονα και σχεδιάζονται με παρόμοια μορφή.
Στη μελέτη, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση που κατατέθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς το δημοτικό συμβούλιο, έχει ληφθεί υπόψη ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των υπαίθριων αστικών χώρων, ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα του πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο κομμάτι του πάρκου που έρχεται σε επαφή με τη Βασιλέως Γεωργίου διαμορφώνεται η πλατεία Μανόλη Ανδρόνικου, στο μέσον της οποίας θα κυριαρχεί το υφιστάμενο σιντριβάνι πλαισιωμένο από μία ζώνη με εποχιακά φυτά.
(Της Βαρβάρας Ζούκα - Μακεδονία)