Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Οι δύσκολες ώρες του κ.Πάχτα

Θα το «φυσάει και δεν θα κρυώνει» ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χ.Πάχτας με το σημερινό του πάθημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το εύκολο απόγευμα που ίσως πίστευε ότι θα περάσει, υποστηρίζοντας την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, τελικά, δεν ήταν και τόσο εύκολο.

Ενδεχομένως ο κ.Πάχτας να πίστευε ότι η υποστήριξη, γενικά των επενδύσεων, από τον Γ.Μπουτάρη, να είχε απήχηση και στη δημοτική του παράταξη. Ωστόσο αποδείχτηκε, ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, πριν τελειώσει η ειδική συνεδρίαση με θέμα τις Σκουριές, είχε ήδη βγάλει τα συμπεράσματα του. Επιφυλάξεις για τις… «καλές» προθέσεις της εταιρείας, δυσπιστία για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και «δριμύ κατηγορώ» για τα περί «αειφόρου… μεταλλευτικής δραστηριότητας» που ακούστηκαν.
dimotiko symvoulio skouries
Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δείτε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ),   κλήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, να καταθέσουν τις θέσεις τους υπέρ ή κατά του έργου, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν  και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση να εκδοθεί κάποιο ψήφισμα το οποίο θα αποτυπώνει και την στάση του Δήμου πάνω στο ζήτημα.
Έτσι λοιπόν, από νωρίς στο δημαρχείο έφτασαν αρκετοί εργαζόμενοι στα μεταλλεία (περίπου 150) , οι οποίοι με πολλά πανό και πλακάτ, έκαναν κάτι σα μικρή συγκέντρωση, δημιουργώντας κλίμα υπέρ του έργου.
Σε μικρή απόσταση, ελάχιστα άτομα τα οποία ήταν επίσης από τη Χαλκιδική, χωρίς πανό, χωρίς τίποτα, οι οποίοι ήταν κατά του έργου. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, βρίσκονταν  εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές.
Η μάχη των εντυπώσεων λοιπόν, έξω από το δημαρχείο κερδήθηκε από τους υποστηρικτές της επένδυσης, ωστόσο μέσα στο δημαρχείο, όταν άρχισαν οι τοποθετήσεις των καλεσμένων και η ουσία της συζήτησης, το κλίμα άλλαξε.
Τα πρώτα «χτυπήματα» ήρθαν από τον πρύτανη του Α.Π.Θ Γ.Μυλόπουλο και τα μέλη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ιδρύματος τα οποία «βομβάρδιζαν» τους δημοτικούς συμβούλους, με επιχειρήματα κατά της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» τουλάχιστον όπως έτσι όπως είναι σχεδιασμένη. Δεν είναι και λίγο άλλωστε, καθηγητές από ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι στο 1% της παγκόσμιας κατάταξης, να αμφισβητούν τα όσα λέει ο …πολιτικός δήμαρχος κ.Πάχτας.
paxtas2Υπέρ του έργου, μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης Κώστας Παπαβασιλείου, προκαλώντας απορία όμως για την αναφορά σε δυνατότητα να υπάρξει αειφόρος…. μεταλλευτική δραστηριότητα. Υπέρ τάχθηκε και ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ κ.Νεράντζης.
Στο πλαίσιο του αναμενόμενου, κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι από το «Συντονιστικό κατά των μεταλλείων» και υπέρ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Το μεγάλο «γέλιο» ήταν όταν τελείωσαν οι τοποθετήσεις των καλεσμένων και άρχισε η διαδικασία των ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους. Τότε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, έδειχνε να αμφισβητεί τα όσα είπαν ο Χρήστος Πάχτας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας, κάνοντας κυρίως ρητορικές ερωτήσεις και εκφράζοντας απορίες για πάρα πολλές πτυχές της επένδυσης. Ήταν χαρακτηριστική η περίπτωση δημοτικού συμβούλου που έκανε περισσότερες από 30 «ερωτήσεις» στη σειρά, ρητορικές είναι η αλήθεια, για τα όσα υποστηρίζει ο κ.Πάχτας και η εταιρεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ακόμη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναρωτήθηκε « πως είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο έργο να επιβληθεί με κατασταλτικά μέτρα, τη στιγμή τουλάχιστον η μισή κοινωνία είναι κατά;».
paxtasΟ Χρήστος Πάχτας, άλλαξε αρκετές φορές χρώμα, βλέποντας το «εύκολο απόγευμα» να μετατρέπεται σε «τραγωδία».  Μάταια προσπαθούσε να απαντήσει σε όσα καταλόγιζαν στην επένδυση οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις και κυρίως οι της παράταξης Μπουτάρη. Στον χρόνο που του έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να απαντήσει, έψαχνε με αγωνία τα χαρτιά του, τις σημειώσεις του (βλέπε φωτό), προσπαθώντας να μην αφήσει αναπάντητο ούτε ένα σημείο. Για όλα είχε απαντήσεις άλλωστε. Απαντήσεις που από ότι φάνηκε δεν έπεισαν κανέναν από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Βλέποντας αυτήν την εικόνα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να αποφάσισε να γίνουν σε επόμενη συνεδρίαση τελικά, οι τοποθετήσεις επί του θέματος, των επικεφαλής των παρατάξεων.
Δεν είναι τυχαίο πάντως, πως στο περιθώριο της συνεδρίασης, δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» είπε σε «πηγαδάκι» ότι ο Μπουτάρης γενικά είναι υπέρ των επενδύσεων όπως ήταν υπέρ και για το συγκεκριμένο έργο στην αρχή , χωρίς να γνωρίζει όμως τόσες λεπτομέρειες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Τώρα είναι μάλλον απίθανο να εκφραστεί θετικά» είπε ο δημοτικός σύμβουλος, χωρίς βέβαια να «βάζει το χέρι του στη φωτιά».
Ο Χ.Πάχτας αποχωρώντας  από το Δημαρχείο ήταν μάλλον απογοητευμένος. Κατάλαβε ίσως ότι μια ολόκληρη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη θα σταθεί απέναντι σε αυτό που ο ίδιος υποστηρίζει με τόσο σθένος. Αλλά αυτά έχει η πολιτική. Για να το πούμε και με ποδοσφαιρική ορολογία, έπαιζε εκτός έδρας, πήγε να πάρει το ….διπλό και έχασε το παιχνίδι με γκολ από τα αποδυτήρια.  
(Από thesstoday.gr)