Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Λύση για τα αρχαία του μετρό ψάχνει το ΑΠΘ

 
 
 «Τεχνητό το δίλημμα ή αρχαία ή μετρό» λέει ο Γ. Μυλόπουλος
Την καλύτερη δυνατή λύση στο ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να δώσει το ΑΠΘ.

Η ομάδα εργασίας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών και αποτελείται από καθηγητές των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, επισκέφθηκε σήμερα το σταθμό, μαζί με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο και τον αντιπρύτανη Γιάννη Παντή.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, το πανεπιστήμιο θα συμβάλει στην αναζήτηση και ανάδειξη όλων των εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα την επιστημονική μεθοδολογία, την αξιολόγησή τους με βάση τη σχέση οικονομικού κόστους και κοινωνικού οφέλους που θα έχει η καθεμία και τέλος την επιλογή αυτής που θα εξυπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό την πόλη και την κοινωνία της. Ο πρύτανης τόνισε επίσης πως το δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό» είναι «τεχνητό» και πρόσθεσε πως «η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και το μεγάλο αυτό έργο, που θα λύσει τόσο το συγκοινωνιακό, όσο και τα προβλήματα ποιότητας ζωής της, χρειάζεται όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να βρει μια ταυτότητα, που να τη συνδέει με την ιστορία, την παράδοση και την ιστορική της μνήμη».
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν: από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ο πρόεδρος Χρήστος Αναγνωστόπουλος και οι καθηγητές Ιωάννης Αβραμίδης, Δημοσθένης Αγγελίδης, Κοσμάς Στυλιανίδης, Δημήτρης Μπίκας και Αναστάσιος Σέξτος, από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας οι καθηγητές Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος, Μιχάλης Τιβέριος και Ναταλία Πούλου και ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Κώστας Κωτσάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής ο πρόεδρος Γιώργος Παπακώστας, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Φράγκος και οι διευθυντές των Τομέων Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Νίκος Καλογήρου, Παναγιώτης Σταθακόπουλος, Ματούλα Σκαλτσά και Τατιάνα Ανδρεάδου.