Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Προνόησαν, αδιαφόρησαν ή θα ξηλώνουν τα πεζοδρόμια;

Το μέρος που βλέπουμε  είναι μπροστά στο Βασιλικό θέατρο. Εκεί δηλαδή όπου σταματούν λεωφορεία για να αποβιβάσουν τουρίστες και μαθητές.Τουρίστες για την πρώτη γνωριμία τους με την πόλη, κυρίως από βαλκάνια ή Τουρκία. Ένα μέρος ενδεικτικό για τον τρόπο σκέψης της
Αντιδημαρχίας αστικού σχεδιασμού όσον αφορά την ιεράρχηση των στόχων της. Έχουμε μιλήσει για πρωθύστερα έργα, για σημασία στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία, χωρίς φυσικά να παραβλέψουμε το σημαντικό έργο που παράγει αυτή η αντιδημαρχία. Έχουμε πει για την σημασία αυτού του χώρου στάθμευσης για την αξιοπρέπεια της πόλης, μιας και δείχνει απ' την πρώτη στιγμή την διάθεση φιλοξενίας που έχουμε αλλά και το αν εννοεί η διοίκηση του Δήμου τα λόγια περί προσπάθειας για αύξηση στην προσέλκυση των τουριστών. Αλλά το θέμα του τουρισμού στην πόλη μας είναι μεγάλο θα μας απασχολήσει σε άλλη δημοσίευση.
Ας δούμε από αυτό το σύνολο το κομματάκι που λέγεται χώρος στάθμευσης λεωφορείων στο βασιλικό θέατρο. Έχουμε κάνει δημοσιεύσεις για το θέμα αυτό, που αφορούσαν την ανύπαρκτη υποδομή του και  την πλημμελή αστυνόμευση του, μεταξύ των οποίων ΕΔΩ  και ΕΔΩ.
Τώρα με την ανακατασκευή του πάρκου και των πεζοδρομίων του, είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι  ωραίο και λειτουργικό. Δεν ξέρω πως είναι τα σχέδια, αλλά ελπίζω να έχει προβλεφθεί να είναι έτσι που να διευκολύνει και να κάνει ασφαλή την απο-επιβίβαση των μαθητών και των τουριστών. Δηλαδή να υπάρχουν διάδρομοι για να μπορούν οι επιβάτες να διασχίσουν τα παρτέρια και να πηγαίνουν στον κύριο διάδρομο του πεζοδρομίου, που είναι φαίνεται καλά στην δεύτερη φωτογραφία.

Το ζήτημα είναι να μένουν ευχαριστημένοι οι επισκέπτες της πόλης μας, για να ξανάρθουν αλλά και για να συστήσουν την πόλη και στους φίλους τους. Θα το φροντίσουμε το μέρος αυτό, με σωστές διαγραμμίσεις και πινακίδες; Με αλλαγή του περίπτερου για να είναι αυτό που γράφουν οι νόμοι αλλά και αισθητικά ωραίο; Θα βρούμε τρόπο να σταματήσουμε την παράνομη στάθμευση για να είναι ο χώρος αποκλειστικά για τα λεωφορεία; Έχετε μελετήσει κύριε Κουράκη τον χώρο και θα γίνει τώρα όπως πρέπει; Να τολμήσουμε να ρωτήσουμε αν στην μελέτη που έχετε κάνει (δεν μπορεί να μην έχετε κάνει αφού αναπλάθεται ο χώρος και άρα πρέπει να πάρει υπ' όψη του και τις χρήσεις του) έχει προβλεφθεί η πρόσβαση για ΑΜΕΑ; Θα κάνετε το ίδιο και για τους άλλους παρόμοιους χώρους όπως στο Επταπύργιο, Άγιο Δημήτριο κλπ;  Στοχοποιημένα έργα λοιπόν και βάρος σ΄  αυτά που δημιουργούν εισόδημα στην πόλη και την κάνουν πιο λειτουργική στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.